Photo by Gayatri Malhotra on Unsplash

2022 rugsėjo rezultatai

Paruošta 2022 metų rugsėjo investicijų ataskaita. Ją galite rasti čia. Kaip ir visų kitų mėnesių ataskaitas.

Rugsėjis vėl buvo labai raudonas. Labai labai. Indeksai pasiekė šių metų žemumas, obligacijų pajamingumai šovė iki daugiau nei dešimtmetį nematytų aukštumų, UK tapo besivystančia valstybe – geras laikas.

Per rugsėjį LP investicijų vertės indeksas krito nuo 1.42 iki 1.33. Nuo investavimo pradžios indeksuota visų investicijų bendra grąža yra plus 32.63%. Skirtumas tarp viso investuotų pinigų ir investicijų vertės yra 1.87% (investuota 3872.18 EUR, investicijų vertė 3944.55 EUR)

Atsakymas, kodėl indeksuota grąža ir skirtumas tarp investuotų bei turimų pinigų gerokai skiriasi: https://letaspelnas.lt/2020/05/12/krepselio-optimizacija-grazos-skaiciavimas/

Per rugpjūtį Europos 50 didžiausių įmonių indeksas fiksavo minus 5.66%, MSCI World indeksas krito 9.46% , o S&P 500 užsidarė 8.87% žemiau. Obligacijų indeksai taip pat krito – IEAC ETF pigo 2.93%, o LQD krito 6.24%.

Reamiantis R. J. Shiller surinktais duomenimis apie S&P 500 kainų pokyčius nuo 1871 metų pradžios, rugsėjis pateko tarp top ~2% blogiausių mėnesių. Vėl pergyvenome labai išskirtinį, neigiamų kainų pokyčių prasme, mėnesį.

Rugsėjis buvo rugpjūčio antros pusės pratęsimas. Po Jeronimo Powelio kalbos Jackson Hole vasaros pabaigoje pradėjusios kristi, rinkos rugsėjo pirmą savaitę kiek stabilizavosi ir net rodė augimo potencialą. Tačiau artėjant JAV centrinio banko (FED) susitikimui vėl grįžo į šiemet joms įprastesnę būseną – judėjimą žemyn. Na o po susitikimo pasikartojo rugpjūtis. Išvada: nereikia leisti Jeronimui kalbėti.

Ką baisaus pasakė FED šefas ?

Nors palūkanos buvo pakeltos pagal planą ir rinkos lūkesčius, tai yra 75 baziniais punktais, centrinio banko ateities prognozės bei planai visus gerokai išgąsdino. Po išplatinto pranešimo ir J. Powell kalbos tapo akivaizdu, kad realiai FED palūkanas pakėlė 1%, bet 0.25% didinimą perkėlė į kitą susitikimą.

Kalbant paprasčiau – birželį FED prognozavo, kad palūkanos JAV šių metų pabaigoje pasieks ~3.5%. Rugsėjį jau prognozavo 4.5%. Rinkos vertinimu, šių metų pabaigos bazinės palūkanos padidėjo iki 4.5-5%, arba ~0.5-0.75% aukščiau, nei buvo tikėtasi prieš pat susitikimą. Tad šis lūkesčių pokytis ir atsispindi akcijų kainų kritime. Jis reiškia, kad iki metų pabaigos FED nesiruošia stabdyti ir dar bent kartą kals 0.75%.

Dar FED gerokai nukirpo ekonomikos augimo prognozes, padidino tikėtiną nedarbo lygį bei infliaciją. Žodžiu pasakė, kad bus blogiau, nei galvojot, kad bus, o mes padarysim, kad būtų dar blogiau. Čia va paveiksliukas apie tai:

https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/fomcprojtabl20220921.pdf

Paskutinis įdomus momentas iš FED susitikimo ir po jo sekusio pranešimo spaudai – į J. Powell trumpam įsikūnijo M. Draghi dvasia, kuri perdavė BELIEVE ME, IT WILL BE ENOUGH žinutę. Jeronimas pažadėjo, kad FED veiksmų tikrai pakaks infliacijai suvaldyti. Patikėkit, mūsų veiksmų užteks, sakė jis. O čia kontekstui, ką beveik prieš dešitmetį sakė Draghi:

Tai siūlyčiau nesiginčyt su Jeronimu. Nes kas bandė su Marium ginčytis, gavo gerai per čerdaką.

Kol kas rinkose likvidumo vis dar mažoka (nors geriau, nei buvo vasarą), bet rimtų užėjimų niekas nedaro. Prie vis augančios infliacijos ir atgal nesitraukiančių centrinių bankų, pasiruošusių priimti visas ir bet kokias infliacijos suvaldymo pasekmes, pradėti pirkti baisu.

Bet dažniausiai pirkti geriausia būtent tada, kai visiems labiausiai baisu. Pažiūrėsim, ar šis kartas bus kitoks (brangiausiai kainuojantys žodžiai).

Dar intro užsiminiau, kad UK tapo besivystančia valstybe. Bet reikėtų labai daug žodžių surašyti detaliai kodėl, tai geriau paliksiu Patriko video UK tema. Jis vietinis, viską žino:

Šie metai yra vieni smagiausių ir įdomiausių rinkose per labai ilgą laiką. Turbūt paskutinį kartą kažkas panašiai įdomaus vyko per Europos skolų krizę. O tuomet sekė daug metų be ilgesnių ir didesnių rizikos įvykių. Reikalai prisirpo ir viskas materializavosi būtent šiemet, vienu metu – kaip dažniausiai ir nutinka.

Bet žinot, kas smagiausia ? Realiai pike pradėtas lipdyti Lėto pelno krepšelis, sudėtas iš labai risky aktyvų ir valdomas pagal exceliuko random formulę, vis dar neina į minusą. Po pandemijų, karų, recesijų, infliacijų ir viso kito vis dar galėčiau ištraukti tiek pat pinigų, kiek sudėjau.

Lėtas ir nuoseklus investavimas veikia. VEIKIA.

EUR/USD kursas per mėnesį vėl keitėsi ženkliai. Doleris stiprėjo 2.52%.

Lėto pelno krepšelyje padidėjo WFC pozicija, nes taip liepė magiškas exceliukas.

Toliau aprašu skirtingas alokacijos klases: (i) Swed fondai, (ii) Revo akcijos, (iii) Crypo, (iv) NT ir (v) Fiksuotas pajamingumas. Gale pateiksiu pavienių pozicijų rezultatų lentelę.

Swedbank fondai. Vertė mėnesio pradžioje: 1009.33 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 942.60 EUR; eurų per mėnesį: -66.74 EUR.

Kaip kadais žadėjau, pradėsiu lyginti abu Swed fondus viename grafike. Dabar jau turiu beveik metų palyginamus duomenis, tad galima pradėti piešti. Kol kas smarkiai laimi Roburas. Tai matyt gerai, kad būtent į jį nukreipiu naujas LP fondines investicijas. Nors metai nėra baisiai ilgas ir išvadų darymui pakankamas laikotarpis.

Revolut akcijų krepšelis. Vertė mėnesio pradžioje: 1207.56 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 1124.76 EUR; eurų pokytis per mėnesį: -82.81 EUR.

Žemyn važiavo viskas, kas yra Revo. Viskas. Kritimą vėl kiek sugėrė EUR/USD pokytis. Bet šiaip akcijoms mėnesis buvo labai liūdnas. Nėra čia net ką daug kalbėti – blogiausiai atrodo techas, geriausiai retailas ir industrija su Warren’o BRK. Nieko keisto, viskas pagal planą ir lūkesčius:

https://www.hartfordfunds.com/insights/market-perspectives/equity/which-equity-sectors-can-combat-higher-inflation.html

Kriptovaliutos. Vertė mėnesio pradžioje: 683.16 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 615.76 EUR; eurų pokytis per mėnesį: -67.40 EUR.

Kripto atrodo panašiai kaip akcijos. Pagrindinis parsidavimas greičiausiai jau įvyko, skolinti pinigai prasivalė, dabar rinkoje daugiausia liko hardkorinės beždžionės, kurios savo bitukų lengvai nepaleis. Yours truly tarp jų – juk ne be reikalo mano tviterio profilis atrodo taip:

LFG WAGMI BOIIIIIIS !!!!!

NT – Baltic Horizon. Vertė mėnesio pradžioje: 747.36 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 664.86 EUR; eurų pokytis per mėnesį: -82.50 EUR.

BHF kainos pokytis vienas blogiausių krepšelyje. Situacija su vieneto kaina atrodo liūdna, bet žemyn čiuožia viso pasaulio REIT’ai – rinkų dalyviai vertina, kad NT kainos turėtų mažėti, nuomos pajamos, dėl blogesnės makro aplinkos, kristi, o didėjančios palūkanos padidinti REIT valdytojų sąnaudas. Tad tikėtinos ateities REIT pajamos ir turto vertė žemyn, o su tuo kartu vienetų kaina.

Nors žinojimas, kad BHF nėra vienintelis toks, o per šiuos metus po 40-60% žemyn čiuožė ir visokie daug jardų valdantys didžiausi Europos REIT kiek padeda, bet labai geriau nuo to nesidaro. Todėl paįdominsim gyvenimą ir nuo spalio BHF skirtus 30 eurų per mėnesį skirsiu naujam NT fondui. Kol kas neatskleidžiu detalių – papasakosiu atskiru įrašu mėnesio eigoje.

BHF neparduodu, toliau laikau. Viskas bus gerai. WAGMI.

Fiksuotas pajamingumas – Mintos. Vertė mėnesio pradžioje: 588.89 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 593.63 EUR; eurų pokytis per mėnesį: +4.74 EUR.

Kol kas čill. Bet širdelėj nelabai ramu.

Visų rezultatų lentelė:

PozicijaKainos pokytis per mėnesį
Intel-18.32%
Facebook-17.54%
TSM-16.69%
Ethereum-13.40%
Apple-13.28%
Google-13.00%
Nvidia-12.61%
Cisco-11.55%
Polkadot-11.21%
Baltic Horizon Fund-11.04%
Microsoft-9.98%
JPM-8.59%
Wells Fargo-8.01%
Chevron-7.97%
Exxon Mobil-7.29%
Swedbank Fondų Fondas 100-7.16%
Swedbank Robur Access Edge Global-5.91%
Home Depot-5.82%
Berkshire B-5.59%
Walmart-3.64%
Cardano-3.27%
J&J-0.67%
Mintos0.83%
Solana6.97%

Bendrai – daug kam ši meškų rinka yra pirmoji. Todėl baimės, panikos, nepasitikėjimo savimi bei procesu daug. Bet tčill. Viskas bus gerai. Recesijų ir meškų rinkų pasaulis matė daug. Pergyvenome visas praeitas, pergyvensime ir šitą.


temose:

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.