Krepšelio optimizacija, grąžos skaičiavimas

Pagrindiniai skaitytojų klausimai pastaraisiais mėnesiais – kaip techniškai susidėlioti investicinį krepšelį ir jį sekti (kokias programėles naudoti, kur vesti informaciją) bei kaip skaičiuoti kainos pokyčius, investicijų grąžą ?

Pasistengsiu atsakyti detaliai.

Krepšelio sudėtis, stebėjimas

Pamenu karjeros pradžioje labai ieškojau įvairių techninių sprendimų, leidžiančių patogiai stebėti krepšelio sudėtį, sekti aktyvų kainų pokyčius, analizuoti visas pozicijas detaliai. Tuo metu, tai yra maždaug 2004-2005 metais, net bazinės techninės analizės sprendimai buvo menkai prieinami. Ką jau kalbėti apie gudrius krepšelio sudėties optimizavimo sprendimus.

Gal būtent tai, jog tų sprendimų normalių nebuvo ir lėmė dabartinį mano požiūrį. Nežinau. Bet jokių gudrių programų savo investicijų sekimui nenaudoju. Net normalaus excelio neturiu – paprastą užvedžiau šiais metais kartu su Lėtu pelnu, idant galėčiau palyginti asmeninio krepšelio ir Lėto pelno krepšelio grąžas. Jei ne LP, net nebūčiau to daręs.

Paprasčiausiai yra skirtingi paslaugų tiekėjai (Swedbank, INVL, ETFMatic, etc etc), kurių kiekvienas atlieka savo funkciją. Kiekvienas turi savo sistemą, prie kurios prisijungus, galima apžiūrėti tam tikrą krepšelio dalį. Man to pilnai užtenka.

Nematau jokio tikslo ar logikos skirtingas pozicijas vesti į papildomas programas ar net exceliuką. Suprantu, jog susivedus galima atlikti įvairių veiksmų, analizuoti krepšelio skirtingų dalių pokyčius, jų svorius, bandyti daryti kažkokią optimizaciją ir taip toliau. Galima prisigalvoti visko.

Bet kam ? Nuo analizės grąža nepadidės.

Jūs esate smulkus investuotojas, kuris dirba su savo pinigais. Jūs neturite klientų, kuriems privalote teikti ataskaitas ir įrodymus, jog dirbate gerai, pagal visus dokumentus. Visi jūsų valdomi pinigai priklauso tik jums. Tad koks tikslas daryti tai, ką daro profesionalūs investuotojai, jei jie tai daro tik tam, kad informaciją galėtų pateikti savo klientams, kurių jūs neturite ?

Kalbant apie krepšelio sudėtį ir tos sudėties optimizaciją, vėl palaikau paprastumą. Nematau ką 10-100-500 tūkstančių dydžio krepšelyje, kurį sudaro tik jūsų pinigai, galima optimizuoti. Tokios sumos yra nedidelės, jas bet kada lengva likviduoti. Tad skirtingų pozicijų dydžių, atsižvelgiant į rinkų likvidumą ir gilumą, sekti kaip ir nereikia.

Bandyti taikyti Markowitz magiją vėl nelabai tikslinga. Galima, jei to norite, žaisti. Tačiau jei esate ne spekuliantas, o ilgalaikis investuotojas, jums vienas iš esminių portfelio optimizavimo kriterijų, tai yra standartinis nuokrypis, nėra svarbus. Jūs vertinate tik risk of ruin (sakykime bankroto riziką), kurios tipiniai krepšelio optimizavimo modeliai nevertina. O optimizuoti krepšelį pagal Modern Portfolio Theory, siekiant minimzuoti risk of ruin ir maksimizuoti grąžą, yra mažų mažiausiai keista.

Mano požiūriu optimizacija yra paprastesnis reikalas. Krepšelis turi dvi fazes: (i) investavimo periodas ir (ii) išgryninimo periodas. Pirmu periodu reikia nusistatyti tikslinę grąžą ir ieškoti tą grąžą generuojančių instrumentų. Antru periodu reikia pardavinėti pirmu periodu supirktas investicijas. Vat ir viskas.

Kadangi kuo labiau link senatvės, tuo mažiau smulkaus investuotojo krepšelio kontekste suprantu klasikinio risk-adjusted grąžos vertinimo naudą, nes vis mažiau suprantu risk, kaip standartinio nuokrypio, prasmę, jei nėra naudojamas svertas ir nėra spekuliuojama, linkstu prie tiesiog ilgalaikės grąžos tikslų ir manymo, jog beveik visiems smulkiesiems investuotojams geriausia tiesiog periodiškai investuoti į didžiausių įmonių akcijas bent 15-20 metų. Kitaip sakant, kokius 15-20 metų kaupti akcijų (dar geriau akcijų indeksų) krepšelį, kuris po investicinio periodo per 2-10 metų (priklausomai nuo ciklo fazės) būtų išgryninamas. Na arba paliekamas anūkams, jei gyvenime labai pasisekė.

Todėl į investicinį krepšelį tiesiog nuolat perku akcijas arba akcijų grąžą siūlančius instrumentus, kurie galėtų turėti papildomų naudų, ir nesuku sau galvos apie optimizacijas ar sudėtis. Gyvenimas yra gražus tada, kai jis paprastas.

Norite kažkokių sprendimų, exceliuko šablonų, programėlių ir etc ? Nepykit, nepadėsiu. Žiūriu į gyvenimą paprastai ir nematau prasmės savęs apsikrauti sudėtingomis priemonėmis, kurios neteikia apčiuopiamos vertės. Bet jei jums tokie žaidimai patinka – valio, viskas su tuo yra gerai.

Vieni žaidžia CS 1.6, kiti nuolat kažkur veda informaciją apie savo investicinį krepšelį ir ją analizuoja. Svarbu visi laimingi.

Kaip skaičiuoti kainos pokyčius, grąžą ?

Ne kartą gavau klausimą apie tai, kaip apskaičiuoti instrumento kainų pokytį per tam tikrą periodą. Šis klausimas man yra labai keistas. Procentinių pokyčių skaičiavimai yra mokomi pagrindinės mokyklos matematikos pamokose. Taip pat yra milijonas pavyzdžių Google. Tad nelabai suprantu, ką investuotojui galiu atsakyti į klausimą, kaip skaičiuoti procentinį kainų pokytį per laikotarpį.

Žinokit jei nežinot tokių dalykų, investuoti jums greičiausiai nereikia. Pirmiausia reikia pasikartoti 5-8 klasės matematiką. Štai čia manau gana gerai paaiškinta: https://www.mathsisfun.com/numbers/percentage-change.html

Kalbant apie grąžos skaičiavimus, dažnai gaunu klausimą apie tai, kaip panaikinti naujų pinigų įtaką. Tam turbūt yra ne vienas metodas, pats naudoju pakankamai paprastą.

Pirmą Lėto pelno mėnesį skaičiavau, jog LP krepšelis yra fondas, kuris už 111.20 eurų išleido vienetų, kurių nominali vertė buvo 1. Tad pirmo mėnesio pradžioje LP krepšelį reprezentavo 111.2 vienetai po 1 eurą, o mano investicijos į LP siekė 111.2 eurų.

Pasibaigus mėnesiui, suskaičiavau investicijų vertės pokyčius ir galutinę visų investicijų vertę. Kuri sudarė 107.89 eurus. Tad 111.2 išleistų vienetų viso vertė nuo 111.2 eurų krito iki 107.89 eurų. Kas reiškia, jog vieno vieneto vertė pasikeitė nuo 1 euro iki 0.97 euro.

Tuomet atėjo kovo mėnesis. Jo pradžioje į LP krepšelį įmečiau dar 110 eurų. Šį įmetimą galima vertinti kaip LP vienetų pirkimą – už 110 eurų nusipirkau 115.44 vienetus po 97 centus. Tad kovo mėnesio pabaigoje LP krepšelį reprezentavo jau 226.6413 investiciniai vienetai.

Kadangi mėnesio pabaigoje viso investicijų vertė buvo 179.87 eurai, tai vieno vieneto vertė buvo (179.87/226.6413)=~0.79 euro centai.

Tai yra paprastas metodas kaip galima skaičiuoti grąžą, atmetant naujų pinigų įtaką ir skaičiuojant tik investicijų vertės pokyčius per tam tikrą laikotarpį. Tačiau tai nėra vienintelis metodas, tą patį rezultatą galima pasiekti ir kitais būdais.

Tik vėl kyla klausimas – kam jums to reikia ? LP atveju tokį skaičiavimą naudoju, nes LP yra edukacinis projektas ir jo vienas iš tikslų yra parodyti, kad paprastas krepšelis gali generuoti pakankamai tvarkingą grąžą. Tam, kad galėčiau paskaičiuoti krepšelio grąžą ir palyginti ją su pavyzdžiui akcijų indeksais, privalau eliminuoti naujų pinigų įtaką ir lyginti obuolius su obuoliais.

Tačiau jūs, kaip nedideli investuotojai, to daryti neprivalote. Tai gali būti įdomu, taip. Bet tikrai nėra privaloma.

Todėl pirmiausia reikia suprasti, ką ir kodėl norite skaičiuoti. Nes skaičiai parodo tik tai, ką norite pamatyti. Visi rezultatai priklausys nuo to, ką ir kaip skaičiuosite.

Daugeliui turėtų užtekti paprastos matematikos – skirtumo tarp įdėtų pinigų ir viso investicijų vertės. Jei įdėjote 500 eurų ir turite 550, galite skaičiuoti, jog uždirbote 10% ir tiek. Tai nebus netiesa, nes de facto jūsų uždarbis bus 10%. Ar jums turi reikšmės, jog tokiu metodu lyginti uždarbį su indeksų grąžą nėra teisinga ? Tikrai ne. Jums vienodai. Uždirbote būtent tiek pinigų per atitinkamą laikotarpį dėl savo veiksmų. Tai yra viskas, ką jums reikia žinoti.

LP atveju įmečiau ~330 eurų ir balandžio pabaigoje investicijų vertė siekė 330 eurų. Tačiau palyginime su įvairiais indeksais rodžiau, kad viso grąža nuo projekto pradžios yra -10%. Visi skaičiai yra teisingi, nes visi rodo skirtingus dalykus.

Kaip smulkusis investuotojas džiaugiuosi, jog kiek įdėjau pinigų prieš pandemiją, tiek ir turiu šiandien. Nes man svarbu turimi pinigai, kuriuos realiai galiu išleisti. Kaip LP projekto sukėjas daugiau dėmesio kreipiu į -10% ir kitų priemonių pokyčius per tą patį periodą, nes man svarbu grąžos palyginimas su kitais instrumentais.

Nereikia ieškoti teisingiausių grąžos skaičiavimo metodų. Jų nėra. Viskas priklauso nuo to, ką norite sužinoti (suskaičiuoti). Grąžą galima skaičiuoti milijonu skirtingų būdų: RoE, RoAC, RoC, IRR – to name a few. Nėra nei vieno teisingo. Visi tiesiog parodo tam tikrą konkretų atsakymą į labai konkretų klausimą.

Todėl pirmiausia susiformuluokite tą konkretų klausimą (ką norite sužinoti), o jau tada eikite ieškoti atsakymo. Tačiau bet kokiu atveju jums, kaip smulkiajam investuotojui, svarbiausia bus paprastas dalykas – kiek pinigų įdėjote ir kiek turite šiandien.


temose:

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.