Photo by Gleb Albovsky on Unsplash

2022 birželio rezultatai

Paruošta 2022 metų birželio investicijų ataskaita. Ją galite rasti čia. Kaip ir visų kitų mėnesių ataskaitas.

Birželis buvo labai raudonas. Daug kintamumo, daug veiksmo, daug kritimo. Tokie mėnesiai mažiau patirties turinčius investuotojus priverčia galvoti, kad finansų rinkos tėra bankų apgavystė, skirta atimti mažmenos pinigus.

Bet tčill. Nieko labai naujo ar baisaus rinkose nevyksta.

Per birželį LP investicijų vertės indeksas krito nuo 1.51 iki 1.34. Nuo investavimo pradžios indeksuota visų investicijų bendra grąža yra plus 33.84%. Skirtumas tarp viso investuotų pinigų ir investicijų vertės yra 3.72% (investuota 3450.91 EUR, investicijų vertė 3579.28 EUR)

Atsakymas, kodėl indeksuota grąža ir skirtumas tarp investuotų bei turimų pinigų gerokai skiriasi: https://letaspelnas.lt/2020/05/12/krepselio-optimizacija-grazos-skaiciavimas/

Per balandį Europos 50 didžiausių įmonių indeksas fiksavo minus 8.82%, MSCI World indeksas krito 8.77% , o S&P 500 užsidarė 8.36% žemiau. Obligacijų indeksai taip pat krito – IEAC ETF krito 3.47%, o LQD pigo 3.85%.

Turėjom tikrai nesmagų mėnesį. Jei tikėsime R. J. Shiller surinktais duomenimis apie S&P 500 kainų pokyčius nuo 1871 metų pradžios, blogesnių nei šis birželis mėnesių viso per 150 metų istoriją (tiksliau 1817 mėnesius) buvo tik 44, arba 2.42%. Tad toks mėnesio kritimas stebimas kartą per tris-keturis metus.

Kodėl taip krito dabar ? Nes priežastys.

Pirmiausia oficialus atsakymas – rinkos dalyviai buvo nuvertinę centrinių bankų, o ypač FED, palūkanų augimo grafiką ir dar prieš mėnesį tikėjosi 3% bazės šių metų pabaigoje. Tačiau per birželį tapo aišku, kad bazė bus artimesnė 4%, o infliacija vis dar nepradėjo stoti augti (labai svarbu visiems). Nors rinka jau to tikėjosi. Todėl įvyko visko perkainavimas (aka išsipardavimas).

Antra, neoficialus atsakymas – nereikia ieškoti mažai likvidžioje ir įsitempusioje rinkoje per daug priežasčių kainų kritimui. Per birželį didžiausių ir populiariausių ETF (pvz SPY ar QQQ) apyvartos mažėjo 10-20%. Vasara. Priimti sprendimą parduoti ir palaukti rudens yra lengviau, nei ieškoti, ką pirkti iš atostogų. Ypač tiek neapibrėžtoje ir įtemptoje aplinkoje. Kai likvidumas mažas, kainos vaikšto daugiau, nei įprasta. Tiek krenta, tiek kyla. Šį kartą krito.

Kažkur skaičiau, jog turėjome blogiausią pirmą metų pusę akcijoms nuo 1970 metų. Tad turbūt gera proga aptarti fundamentalius dalykus, ne tik mėnesio pokyčius.

Krentam jau pusmetį. Atrodo kartais surandam lokalius dugnus, o tada vėl įvyksta lūkesčių pokyčiai ir vėl neriam žemyn. Vidutinį žmogų tokie reikalai turėtų erzinti, pykdyti, neraminti. Šios emocijos natūralios.

Bet visas dabartinis veiksmas yra investavimo proceso dalis. Kritimų bijoti nereikia. Korekcijos ir meškų rinkos vyksta nuolat. Dar neretai vyksta recesijos, kartais įvyksta gilesnės likvidumo ar ekonominės krizės. Visi šie dalykai yra proceso dalis.

Dažna klaida laikotarpius vertinti per emocinę pusę. Krentam pusmetį – OHO KAIP ILGAI ! Tikrai ? Nes kylam jau gerus tris šimtus metų. Per kuriuos būna pusmečių ar metų, kai kažkas krenta. Bet bendra tendencija viršun išsilaiko šimtmečius.

Šimtų metų kontekste vertinti kelis mėnesius ir iš to daryti toli vedančias išvadas tolygu vadovautis emocijomis ir atmesti faktus. Stop. Iš emocijų nieko gero investavime nebūna. Investuojate dešimtmečiams, tad ko čia pergyventi dėl kelių blogų mėnesių ?

Štai Lėtas Pelnas prasidėjo prieš du su puse metų. Palyginti labai artima praeitis. Per tą laiką į projekto krepšelį sudėjau ~3.5k eurų ir šiuo metu turiu ~3.5k eurų plius minus keli centai. Po pandemijos, karo, infliacijos, blogiausio pusmečio nuo 1970 metų ir dar velnias žino ko, turiu tiek pat pinigų, kiek įdėjau.

Blogai ? Nėr labai gerai, bet tikrai nieko čia blogo.

Dar pastebėsiu, kad dėjau nemažą pinigų dalį į crypto ir pagal excelio RANDOM funkciją atrenkamas akcijas. Nepaisant to, vis tiek turiu tiek pat, kiek įdėjau. Suprantat ? Net RANDOM funkcija ir 50% per mėnesį krentantys aktyvai nenuvarė Lėto Pelno į minusą tokioje baisioje rinkoje.

Tai yra puikus įrodymas, kad investavimo bijoti nereikia. Nuo Lėto Pelno pradžios turėjom: (i) kartą per penkiasdešimt-šimtą metų pasitaikančią pandemiją, (ii) pirmą karą Europoje nuo WWII laikų, (iii) didžiausią infliaciją JAV ir Europoje per kelis dešimtmečius. Ir vis tiek gyvenam su pelnu.

Laikas praleistas rinkoje yra esmė. Kantrybė, disciplina, nuoseklumas visada laimi. Kartais gali būti laikotarpių, per kuriuos bus patiriamas nominalus nuostolis. Visiškai realu, jog per ateinančius kelis mėnesius LP krepšelis panirs po vandeniniu. Bet tai nėra problema. Nuostoliai yra proceso dalis.

Vėliau ateis laikai, kai viskas vėl pradės augti. Kaip ir po kiekvienos meškų rinkos, kaip ir po kiekvienos recesijos, kaip ir po kiekvienos krizės. Tik į tą augimą LP jau ateis su suformuotu krepšeliu.

Nežinau, kiek kartų šis projektas dar turės atsakinėti į tą standartinį klausimą O KAS BUS JEI KRIZĖ IR TEN VISKAS KRIS ??? nes man atrodo visata atsiuntė tikrai pakankamai atsakymų: viskas bus gerai, tčill.

EUR/USD kursas per mėnesį keitėsi stipriai. Doleris stiprėjo 3.04%.

Lėto pelno krepšelyje padidėjo MSFT pozicija, nes taip liepė magiškas exceliukas.

Toliau aprašu ne pavienes pozicijas, o skirtingas alokacijos klases: (i) Swed fondai, (ii) Revo akcijos, (iii) Crypo, (iv) NT ir (v) Fiksuotas pajamingumas. Gale pateiksiu įprastą rezultatų lentelę, kad būtų aiškiau, kas darė didžiausią įtaką to mėnesio rezultatui.

Swedbank fondai. Vertė mėnesio pradžioje: 927.89 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 867.64 EUR; eurų per mėnesį: -60.25 EUR.

Abu Swedbank fondai vis dar juda kartu su rinka ir pilnai atlieka savo funkciją Lėto pelno krepšelyje.

Revolut akcijų krepšelis. Vertė mėnesio pradžioje:: 1111.40 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 1033.10 EUR; eurų pokytis per mėnesį: -78.30 EUR.

Apie Revo daug rašyti taip pat nėra ką. Krenta visa rinka, daugiausiai koregavosi naftininkai ir tam tikros pavienės įmonės, kurios paskelbė kažkokias investuotojams nepatikusias žinias apie savo veiklą. Naftininkai buvo labai aukštai užkilę, tad jiems techninė korekcija sveika. Na o visi, kas tokioje aplinkoje skelbia apie save kažką negero – patys kalti. Blogas žinutes reikia skelbti geroje rinkoje.

Kriptovaliutos. Vertė mėnesio pradžioje: 721.96 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 423.37 EUR; eurų pokytis per mėnesį: -298.59 EUR.

Kripto yra geriausia turto klasė edukaciniam projektui. Kas daug kyla, tas daug ir krenta. Į egzotines rizikingas turto klases galima dėti tik tuos pinigus, kuriuos tikrai galite prarasti. Visos klasikinės pamokos puikiai veikia ir atsiskleidžia praktikoje.

#mood

Būtent ši turto klasė jau kelis mėnesius iš eilės lemia didžiąją dalį krepšelio vertės kritimo. Bet žinot, ką dar ji lėmė ? Didelę dalį krepšelio vertės augimo. Veikia į abi puses. VISAD.

NT – Baltic Horizon. Vertė mėnesio pradžioje: 758.87 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 734.71 EUR; eurų pokytis per mėnesį: -24.16 EUR.

BHF savų vienetų supirkimus pradėjo paskutinėmis birželio dienomis. Realų supirkimų efektą pamatysime jau liepą. Kol kas visiškai neaišku, kaip fondas valdys supirkimus ir likvidumą. Jei pavyks kažką įdomaus pastebėti rinkoje, parašysiu kito mėnesio apžvalgoje. Kol kas galima tik laukti ir spekuliuoti apie galimus scenarijus.

Fiksuotas pajamingumas – Mintos. Vertė mėnesio pradžioje: 514.20 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 518.21 EUR; eurų pokytis per mėnesį: +4.01 EUR.

Apie Mintos net nėra ką pasakyti. Standartinis mėnesio rezultatas. Kaip koks indėlis – kapsi kas mėnesį ir ramu.

Visų rezultatų lentelė:

PozicijaKainos pokytis per mėnesį
J&J0.81%
Mintos0.81%
Baltic Horizon Fund-3.22%
Walmart-3.61%
Google-3.85%
Microsoft-4.68%
Cisco-5.73%
Swedbank Robur Access Edge Global-5.76%
Apple-6.70%
Swedbank Fondų Fondas 100-7.00%
Home Depot-8.88%
Exxon Mobil-10.70%
Wells Fargo-11.52%
JPM-12.38%
Berkshire B-12.94%
Intel-17.58%
Facebook-17.86%
Chevron-18.06%
TSM-19.27%
Cardano-25.61%
Solana-28.31%
Polkadot-32.74%
Ethereum-46.61%

Bendrai – raudonas ir baisus birželis. Bet tikrai neišskirtinis. Tokių mėnesių yra buvę, tokių mėnesių bus ateityje. Jei viskas vyks pagal klasikinį meškų rinkos scenarijų, dugną pasieksime rugsėjį-spalį, kuomet S&P 500 bus ties 3000-3500. Bet visos meškų rinkos būna skirtingos, tad tikėtis klasikinio scenarijaus naivoka.

Ką galėčiau patarti ? Nieko naujo.

Tčill.


temose:

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.