Christmas special (2/3)

Po pirmojo Kalėdinės serijos teksto apie pasirinkimo sandorius žmonės komentavo, kad išprotėjau. Draugai skambino ir klausė, nuo kada apie opcionus viešai rašau. Gavau žinučių iš nepažįstamų žmonių apie prekybą pasirinkimo sandoriais. Norėjau veiksmo, gavau veiksmo #smagu.

Dauguma turbūt tikitės, kad dabar čia bus smagių reikalų. Kad kaposim pasirinkimo sandoriais kaip normalūs WSB pacanai. Kad rašysiu maždaug taip:

Bet nebus. Nebus nei veiksmo, nei fejerverkų. Kaip stengiuosi sugadinti tą romantiškąją finansų rinkų dalį, rodomą filmuose, aiškindamas, kad greit ir daug nebūna (bet būna daug ir lėtai), taip sugadinsiu ir prekybą pasirinkimo sandoriais. Pamatysit.

Šiuo tekstu stengiuosi parodyti, kad sėkmingas darbas finansų rinkose yra nuobodus ir metodiškas. Pavienių pasirinkimo sandorių pirkimas, tikintis greitos grąžos, tėra lošimas, kurio metu lošėjo matematinė viltis yra neigiama. Pirkti pasirinkimo sandorius ir tikėtis iš to uždirbti ilguoju laikotarpiu yra tas pats, kas pirkti KASKO draudimą ir tikėtis iš to uždirbti. Not gonna happen.

Šiandien, tai yra antroje dalyje, pateiksiu prekybos žurnalą. Kurį atsakingai rašiau nuo birželio pradžios iki gruodžio pradžios. Stengiausi nepersistengti su tekstu, tačiau norėjau ir atskleisti logiką, savo veiksmų prasmę. Tam, kad norintys mokytis bei suprasti, galėtų tai daryti.

Trečiame serijos tekste, kurį publikuosiu už savaitės (2020-12-17), atliksiu prekybos rezultatų analizę ir pateiksiu savo mintis apie tai, kodėl man tokia prekyba yra priimtina.

Griežtai nerekomenduoju ir netgi prašau neprekiauti pasirinkimo sandoriais. Opcionai yra itin rizikinga išvestinė finansinė priemonė. Ja prekiauti turi ir gali tik reikalingą patirtį, išsilavinimą, finansinius resursus turintys asmenys. Vidutinis investuotojas (tu, taip tu), bandydamas prekiauti pasirinkimo sandoriais, tikėtina praras dalį arba visus investuotus pinigus.

Todėl nesistenkit atkartoti šiame tekste aprašytų veiksmų. Šis tekstas nėra rekomendacija atlikti sandorius su finansinėmis priemonės. Tai yra edukacinio pobūdžio tekstas, skirtas paaiškinti praktinius prekybos išvestiniais sandoriais aspektus, taip pat susijusias rizikas.

Neatsakau už nuostolius, kuriuos patirsite, jei bandysite šiame tekste aprašomus prekybos metodus taikyti praktiškai. Tekste nėra atskleidžiamos visos sėkmingai tokio tipo prekybai detalės. Todėl bandymas pritaikyti pateiktą informaciją praktikoje, neturint papildomų resursų (žinių, patirties, suvokimo), greičiausiai lems finansinius nuostolius.

Šis tekstas turėtų būti naudojamas griežtai kaip teorinis pavyzdys (case study), norintiems geriau suprasti išvestines finansines priemones.

Žurnalas. Jei kažkurie terminai yra nesuprantami, siūlau grįžti iki pirmo teksto ir jame pasitikrinti, ką jie reiškia. Noriu pabrėžti, jog žurnale kai kuriuos terminu vartoju laisvai ir paprastai, siekdamas aiškumo skaitytojui.

Birželio 3 diena. NRZ kaina 8.5 USD. Surinkta premijos: 39.01 USD

Birželio 3 dieną pardaviau NRZ PUT opcioną. Prisiėmiau įsipareigojimą iki birželio 19 dienos nupirkti šimtą NRZ vienetų po 8 USD. Tuo metu NRZ rinkos kaina siekė ~8.5 USD. Už PUT opciono pardavimą gavau 40 centų vienai akcijai, minus komisas (viso 99 centai sandoriui).

Tai reiškia, jog 16-kai dienų sutikau rizikuoti 800 USD (šimto NRZ akcijų pirkimo sumą po 8 dolerius) ir už tai gavau 39.01 dolerių po komisinių. Nepaisant tarpininko man suteikiamos maržos, skaičiuoju paprastai – turiu 800 įdarbintų dolerių, už tai gavau 39.01 dolerių, tad mano grąža per laikotarpį yra 39/800=~5%.

Birželio 19 diena. NRZ kaina 7.5 USD. Surinkta premijos: 39.01 USD

Birželio 19 dieną, kuomet baiginėjo galioti PUT kontraktas, NRZ prekiavosi ties 7.5 USD. Todėl kontrakto pirkėjas pasinaudojo savo teise ir pardavė man NRZ po 8. Jo reikalas, man tinka.

Kadangi rinkos kaina 7.5, o aš turėjau nupirkti po 8, iš karto turiu 50 USD unrealized loss. Bet unrealized man nelabai rūpi. Svarbiausia kiek gavau grynųjų. O casho už šį sandorį jau gavau 39 USD, tad net skaičiuojant realized+unrealized=39-50=-11. Nelabai rimtas nuostolis.

Birželio 22 diena. NRZ kaina 7.4 USD. Surinkta premijos: 78.66 USD

Tik atėjus pirmadieniui atidariau kitą opciono poziciją. Po 40 centų pardaviau CALL opcioną (viso sandorio komisinis 35 centai, tad į sąskaitą įkrito 39.65 USD), kuris man suteikia prievolę 100 vienetų NRZ parduoti po 8 USD iki liepos 17 dienos.

Jei kita sandorio pusė paprašys įvykdyti prievolę ir parduoti NRZ po 8 – mano pardavimo kaina bus lygi pirkimo kainai. Tad man tiesiog liks visas pelnas, sugeneruotas iš opcionų prekybos.

Iš abiejų opcionų sandorių jau gavau 39.01+39.65=78.66 JAV dolerius. Tad, jei jau reikės liepos 17 parduoti NRZ, per 44 dienų laikotarpį būsiu sugeneravęs ~10 procentų grąžą alokuotam 800 dolerių kapitalui (CALL sandorio pardavimas nedidina alokuoto kapitalo, 100 vienetų poziciją, kurią galimai reiks pristatyti, jau turiu sąskaitoje).

Liepos 6 diena. NRZ kaina 7 USD. Surinkta premijos: 69 USD

Liepos pradžioje NRZ kaina krito iki ~6.5 USD. Dėl ko mano parduoto CALL kontrakto vertė taip pat krito iki 9 centų. Už tokią kainą nusprendžiau jį atpirkti, fiksuodamas 39.65-9=30.65 minus 66 centų komisinis = 29.99 USD pelną.

Šis sandoris buvo atliktas, nes kritimas įvyko per 14 dienų nuo CALL opciono pardavimo. Nuo birželio 22 iki liepos 17 (kontrakto paskutinės galiojimo dienos) yra 25 dienos. 14/25=0.56, na o 9/40=0.225 – kas reiškia, jog per 56% kontrakto galiojimo laiko uždirbau beveik 80% jo maksimalios vertės. Dėl ko fiksuoti pelną ir nelaukti pabaigos man atrodo racionalu. Pasilieku sau galimybę dar paspekuliuoti iki mėnesio užsidarymo.

Jei link kontrakto pabaigos dienos NRZ kaina šoktels į viršų, galėsiu parduoti naują CALL kontraktą tik už geresnę kainą. To nebūčiau galėjęs padaryti, jei kontrakto nebūčiau atpirkęs. Žinoma, jei kaina kris toliau, būsiu teoriškai praradęs 9 neuždirbtus dolerius. Bet šiuo atveju sutinku rizikuoti 9 neuždirbtais doleriais su galimybe parduoti tą patį kontraktą vėliau už kokius 20 ar 30 dolerių.

Liepos 13 diena. NRZ kaina 6.85 USD. Surinkta premijos: 94.90 USD

Vėl parduoti NRZ CALL sandorį nusprendžiau liepos 10 dieną. Tą dieną pardaviau naują CALL kontraktą, pagal kurį prisiėmiau prievolę parduoti 100 NRZ vienetų už 8 dolerius iki rugpjūčio 20 dienos. Už tai gavau 27 centus per kontraktą, arba viso 25.90 USD po komisinių.

Nors dar neužsidarė liepos kontraktai, tačiau pardaviau tolimesnį kontraktą, siekdamas gauti daugiau premijos. Iki liepos kontraktų pabaigos liko vos kelios dienos, jose vertės beveik nebėra. Matau, kad nieko gudraus nepadarysiu, todėl renkuosi ilgesnius kontraktus su daugiau laiko vertės (laiko vertė yra vadinama theta. Apibrėžia, kaip kontraktai per laiką praranda vertę).

Žiūrint atgal, šis sandoris nebuvo pats geriausias. Galėjau neskubėti ir palaukti kiek ilgiau, nes NRZ yra volatili pozicija ir skubėti atidaryti sandorį labai jau didelio reikalo nebuvo. Tačiau norėjau parduoti šį 30+ dienų CALL opcioną kuo greičiau, idant pradėčiau vėl generuoti theta. Be to, jei kaina nebūtų šokusi, o toliau kritusi, arba stovėjusi vietoje, būčiau praradęs laiko. Tad pardavimas nebuvo labai blogas sprendimas. Nors nebuvo ir baisiai geras. Ech, visko būna.

Nors sandoris ne pats geriausias pasaulyje, bet 25.90/800=3.2375% per 38 dienas vis tiek yra beveik 36% metinės grąžos. Būna uždirbi žmogus mažiau.

Liepos 20 diena. NRZ kaina 7.7 USD. Surinkta premijos 126.31 USD

Iki šiol į NRZ visuomet būdavau alokavęs 800 USD. Tiesiog stovi sau NRZ pozicija, jos kaina juda aukštyn žemyn, o aš, iš esmės nebandydamas nuspėti tos kainos pokyčių, generuoju pinigus iš pasirinkimo sandorių prekybos. Viso ant alokuotų 800 per 47 dienas uždirbta 94.90 USD arba 94.90/800=11.86% (138% sumetinta grąža). Mano galva labai neblogai.

Bet jungiam aukštesnę pavarą ir važiuojam toliau.

Neįdomu juk čia pirmyn atgal vieną sandorį stumdyti. Todėl liepos 20 dieną parduodu PUT opcioną, kuris suteikia prievolę iki rugpjūčio 20 nupirkti 100 NRZ vienetų po 7 USD, jei tik opciono pirkėjas to norės. Už sandorį gaunu 33 USD, sumoku 1.59 USD komisinių ir sąskaitoje nugula dar 31.41 USD.

Tą dieną viso turiu 30 USD unrealized ir 126.31 USD realized profit iš prekybos NRZ pasirinkimo sandoriais. Kadangi pardaviau dar vieną PUT opcioną, mano alokuotas rizikos kapitalas auga iki 1500 USD (800 jau investuoti ir 700 pastatyti ant rizikos, jei NRZ kris žemiau 7 USD). Tad viso grąža prisiimtai rizikai momentiškai mažėja. Bet tuo pačiu didėja ir galimybės uždirbti: kaina rugpjūčio 20 negali būti vienu metu tiek žemiau 7, tiek aukščiau 8. Dėl ko rugpjūčio 20 yra galimi tokie scenarijai:

  1. NRZ kaina tarp 7 ir 8 USD, dėl ko tiek CALL, tiek PUT miršta beverčiai, man lieka visa abiejų turimų kontraktų premija.
  2. NRZ kaina aukščiau 8 USD, dėl ko turiu atiduoti savo turimą poziciją (pirktą už 8) ir man lieka visa abiejų turimų kontraktų premija.
  3. NRZ kaina žemiau 7 USD, dėl ko turiu nupirkti dar 100 NRZ už 700 USD ir man lieka visa abiejų turimų kontraktų premija.
  4. Iki kontrakto galiojimo datos jau būnu uždaręs vieną arba abi pozicijas ir susimažinęs riziką.

Pirmu atveju mano alokuotas kapitalas išlieka 800, tik uždirbu papildomos grąžos iš PUT pardavimo ir teorinės papildomų 700 USD rizikos prisiėmimo. Antru atveju mano alokuota rizika sumažėja iki 0, nes atiduodu turimą poziciją ir abu kontraktai miršta. Trečiu atveju mano alokuotas kapitalas padidėja iki 1500 USD, tačiau tuomet turiu 200 vienetų poziciją, dėl ko galiu pardavinėti po 2 CALL opcionus. Be to mano vidutinė pirkimo kaina sumažėja nuo 8 iki 7.5 USD.

Tad viskas man net labai tinka.

Liepos 28 diena. NRZ kaina 8.03 USD. Surinkta premijos: 110.51 USD

NRZ kainai augant, krito prieš savaitę pirkto PUT kontrakto vertė. Sandoris buvo sudarytas po 33 USD, o šią dieną kontrakto vertė rinkoje jau buvo 15 USD. Nusprendžiau fiksuoti pelną ir atlaisvinti papildomą kapitalą.

Atpirkau rugpjūčio 21 PUT kontraktą po 15, sumokėjau 0.79 USD komisinių, tad fiksuotas 15.61 USD pelnas. Viso maždaug pusė maksimalaus įmanomo pelno. Bet ta pusė uždirbta tik per trečdalį viso kontrakto galiojimo laiko (skaičiuojant nuo pirkimo dienos), o NRZ kainos kintamumas yra didelis, dėl ko galimai gausiu parduoti dar kartą brangiau.

Atlaisvinta dalis kapitalo gali būti tuo metu panaudota ir kažkur kitur. Prieš savaitę prisiimta 700 USD rizika uždaryta su 15.61 USD pelnu, kas susiveda į 2.23% savaitinę grąžą alokuotam kapitalui. Būna blogiau.

Viso turim 110.51 USD realizuoto pelno, NRZ yra virš vandens, tad nerealizuoto pelno yra nulis (negali būti teigiamas, nes CALL opcionas suteikia galimybę iš manęs pirkti už mano pirkimo kainą, tad max nerealizuotas pelnas lygus nuliui), dėl ko viso grąža nuo birželio 3 dienos, alokuotam vidutiniškai 901.82 USD kapitalui, siekia 10.7% (115% sumetintos grąžos). Strategija kol kas veikia.

Liepos 31 diena. NRZ kaina 7.94 USD. Surinkta premijos: 119.01 USD

Toliau bandau pagauti pakritimą ir vėl parduoti 7 USD PUT už įdomesnę kainą. Tačiau pakritimo nėra, sandorio atlikti nepavyksta. Renkuosi theta iš turimos parduotos CALL pozicijos.

Ši diena įrašo verta ne dėl sandorių. Tiesiog buvo išmokėta 10 centų dividendų vienam NRZ vienetui, dėl ko sąskaita pasipildė 8.5 USD (po mokesčių už divus). Palyginus su praeitų metų NRZ dividendų išmokomis, tokia suma labai maža. Tačiau į sąskaitą krentantys pinigai liūdesio niekada neturėtų kelti, kokie jie bebūtų.

Rugpjūčio 11 diena. NRZ kaina 8.52 USD. Surinkta premijos: 127.21 USD

NRZ, kaip ir visas finansinis sektorius, per pastarąsias savaites gerokai paaugo. Supratau, jog 7 PUT parduoti artimiausiu metu nepavyks ir gailiuosi, kad buvau čiut godus prieš kelias savaites. Bet ateities nuspėti neįmanoma ir kas būtų jeigu būtų galvojimu užsiimti nėra produktyvu.

Likus 9 dienoms iki rugpjūčio mėnesio kontraktų užsidarymo, susižvejojau rinkoje 8 PUT po 9 USD. Tai yra po dolerį dienai iki uždarymo arba maždaug procentą savaitei. Kaina nuo break even stovi per maždaug 8-9%. Nors NRZ kintamumas didelis, bet pagalvė taip pat nėra maža. Žinoma, jei per ateinančias 9 dienas stebėsime korekciją, turėsiu nupirkti papildomą 100 NRZ vienetų po 8. Bet su tuo nematau nieko blogo, nes, kaip teksto pradžioje rašiau, rašydamas šį tekstą įsivaizduoju, kad sąskaitoje yra ~1.5k.

Juo labiau, likus tiek nedaug dienų iki kontrakto pabaigos, opciono kainos kintamumas labai smarkiai priklausys nuo NRZ kainos pokyčių (tiek delta, tiek gamma). Jei 2020-08-17 (pirmadienis) NRZ stovės ties ~8.5, labai tikėtina, kad šį PUT galėsiu uždaryti su 50-60% pelnu. Its not much but is honest work.

Jei NRZ 2020-08-20 užsidarys virš 8.5, tuomet susirinksiu visas premijas ir atiduosiu poziciją po 8. Jei NRZ mėnesio trečią penktadienį užsidarys ties 8, tuomet susirinksiu premijas ir sąskaitoje liks mano turimi 100 NRZ vienetų, bei galėsiu brangiai parduoti rugsėjo mėnesio 8 CALL. Jei NRZ užsidarys žemiau 8, susirinksiu visas premijas, gausiu papildomus 100 vienetų NRZ ir kitam mėnesiui pardavinėsiu tik CALL kontraktus. Mano akimis visi scenarijai nėra neblogi, nors riziką didinti prieš rudenį noriu mažiausiai.

Bet be rizikos gyventi liūdna.

Rugpjūčio 21 diena. NRZ kaina 7.75 USD. Surinkta premijos: 125.42 USD

Prieš užsidarymo dieną NRZ kaina stovėjo ties 7.90. Kadangi per paskutinę iki užsidarymo dienos savaitę kaina vis krito, realizuoti prieš tai parduoto PUT nepavyko. Uždarymo dieną turėjau abu prieš tai pirktus (vieną PUT, vieną CALL) kontraktus.

Bendrai tai buvo kol kas įdomiausia uždarymo diena susijusi su NRZ šio teksto kontekste. Nes NRZ kaina ties 8-8.15 būtų buvusi tobula man. Abu kontraktai dingsta, NRZ 100 vienetų pozicija lieka, galima toliau prekiauti. Labai norėjau šio scenarijaus išsipildymo.

Bet, kadangi tai penktadienis, o penktadieniai skirti kelionėms, žinodamas NRZ kintamumą, nusprendžiau šiek tiek apsidrausti ir prieš išvykdamas susidėti iš anksto kelis sandorius. Tai yra PUT pardavimo po 3 centus ir CALL atpirkimo po 1 centą. Kodėl būtent taip ?

Nes PUT sandoris susijęs su didesne rizika – jam išsipildžius, turėsiu nupirkti papildomą 100 vienetų. Todėl jo atsikratymo vertė iki kontrakto galiojimo pabaigos man didesnė. Tuo tarpu CALL sandorį parduoti noriu tik tuo atveju, jei sesijos metu kaina kals žemyn, dėl ko CALL taps bevertis, o vėliau atsistatys virš 8, dėl ko mano pozicija galės būti pašaukta.

Tiesa nieko tokio smagaus neįvyko. Kaina atsidarė po 7.9, tuomet pastovėjo ten, smigo žemyn, dėl ko mano CALL užsidarė po 1 centą (viso sandorio kaina 1.79 dolerio dėl 0.79 USD komisinio), tuomet vėl šoktelėjo aukštyn, tačiau iki 8+ nenulėkė, o, pasimalusi ties 7.9, likusią sesijos dalį važiavo link 7.75.

Ta proga po sesijos užsidarymo iš IBKR gavau žinutę, kad pirmadienį sąskaitoje rasiu dar 100 vienetų NRZ pirktų nominaliai po 8. Nieko tokio, tik dabar jau išmaksinau šio teksto kontekstui alokuotą mažos sąskaitos kapitalą. Todėl pirmadienį eisim pardavinėti CALL sandorių.

After markete NRZ šiek tiek pakilo, jei pirmadienį bus pajudėjimas link 8, parduosiu du CALL kontraktus už gerą premiją ir lauksiu rugsėjo 18 dienos. Arba didesnio pakritimo, kurio metu galėsim fiksuoti dalį pelno ir eiti žvejoti naujų kontraktų.

Rugpjūčio 24 diena. NRZ kaina 7.95 USD. Surinkta premijos: 160.53 USD

Kaina, po savaitgalio, atsidarė šiek tiek į viršų. Todėl, kiek palaukęs dar didesnio judėjimo aukštyn, pardaviau du CALL kontraktus po 28 centus. Po komiso į sąskaitą gavau 56-0.89=55.11 USD. Kontraktas galioja iki rugsėjo 18 dienos (25 dienos), grąža viso alokuotam kapitalui 3.44%, arba sumetinta ~63%.

Norėjau padaryti šiek tiek gudriau ir parduoti vieną CALL kontraktą su strike 8, o kitą CALL kontraktą su strike 9. Idant, kainos judėjimo mėnesio eigoje aukštyn atveju, susirinkčiau abi premijas ir turėčiau atiduoti tik vieną šimtą pozicijos po 8, o kitas liktų gulėti ir tuomet galėčiau ant jo rinktis riebesnę premiją.

Bet rinkos siūlomos kainos visiškai nepateisino tokių veiksmų. Kontraktas su 9 strike kainavo 3/5 centus, jo pardavinėti nebuvo prasmės. Galėjau pardavinėti nebent tolimesnį (laike) kontraktą, kuriame daugiau theta, bet nusprendžiau ir to nedaryti. NRZ kainos kintamumas didelis, be to įeiname į rudenį, tad galima tikėtis neblogų judesių. Todėl tiesiog pašoviau du kontraktus su 8 strike.

Galvojau gal šiek tiek palaukti ilgiau ir pabandyti per ateinančias dienas/savaites sugauti tolimesnį strike už patrauklią kainą, NRZ kainos augimo atveju. Tačiau dienų iki rugsėjo 18 mažai, o akivaizdžių augimo katalizatorių, didėjant CoViD-19 užsikrėtimų skaičiui visame pasaulyje ir artėjant rinkimams JAV, nematau. Elgsimės ramiai ir rinksimės premiją paprastuoju būdu, o ne kainos judesius spėliosim.

Rugsėjo 3 diena. NRZ kaina 7.60 USD. Surinkta premijos: 162.22 USD

Judėti aukštyn NRZ kaina nenori. Trinamės žemiau 8. Norėčiau atlaisvinti 100 vienetų ir vėl šaudyti tiek CALL, tiek PUT. Bet ne man spręsti, kur juda kaina. Juda ji ten, kur jai patinka.

Nuo dviejų CALL atidarymo rugpjūčio 24 dieną praėjo 10 dienų (viso kontraktai atidarymo dieną galiojo 25, tad 40% laiko jau praėjo). Tačiau jų kaina nuo 28 nukrito iki ~9 centų. Tad per 40% laiko pasiekėme ~67% maksimalaus pelno. Įvertinus pozicijos kainos kintamumą, sakau jamam pelną ir laukiam, gal atšoks dar iki rugsėjo 10/11 dienos (savaitės iki rugsėjo kontraktų galiojimo pabaigos).

Pastačiau pavedimą po 9 centus, kuris kažkuriuo metu ir suveikė. Komiso už 2 kontraktų uždarymą sumokėjau 31 centą. Tad, po atpirkimo, viso iš šių dviejų kontraktų pelno liko ne 55.11, o 55.11 (jau gauti eurai) minus 18 (po 9 atpirkti du kontraktai) minus 0.31 (komisas) = 36.8. Šiuo sandorio rizikos nesumažinau nei kiek, tačiau gavau galimybę paspekuliuoti tuo atveju, jei NRZ kaina šaus į viršų.

Jei iki kokios rugsėjo 11 kaina pajudės link/virš 8, manau pavyks 2 CALL opcionus parduoti po 15-20 centų už vieną, tad susirinksiu tar 30-40 USD minus komisas premijos ir uždirbsiu kelis papildomus centus. Jei ir toliau stovėsim žemiau, būsiu praradęs teorinius 9 USD kontraktui pelno.

Net jei negausiu geros kainos pardavimui ir teks pardavinėti spalio CALL kontraktus ant 8 kainos, nieko baisaus. Kažkuriuo metu spalį (2019 metais buvo spalio antra) bus ex dividend date ir po jos seks record date, tad ant 200 vienetų gausiu dividendų. Net jei spalio kontraktų galiojimo pabaigoje kaina užsidarys virš 8, dėl ko akcijas iš manęs išveš.

Bet iki spalio pabaigos dar daug laiko. Prieš tai reikia uždaryti rugsėjį.

Rugsėjo 14 diena. NRZ kaina 7.85 USD. Surinkta premijos: 183.61 USD

Šiandien NRZ atsidarė po 7.30 ir tuomet, per pirmas 3 prekybinės sesijos valandas, šoko į viršų maždaug 8%. Todėl, kainai besisukant apie 7.85, spėjau sužvejoti pardavimui du rugsėjo 18 dienos CALL opcionus po 11 centų. Po komisinio iš sandorio gavau 11*2-.61=21.39 USD, arba 21.39/1600=1.3369% pelno už 5 dienų trukmės poziciją (236% metinis IRR).

Pastebiu, kad šį patį sandorį rugpjūčio 24 dieną atidarinėjau po 26 centus, tuomet rugsėjo trečią uždariau po 9 centus, o dabar vėl pardaviau po 11 centų. Tad, nors ne stebuklai, ištempiau iš rugsėjo mėnesio call opcionų visai daug.

Kadangi iki rugsėjo mėnesio opcionų paskutinės gyvenimo dienos beliko mažiau nei 5 prekybinės sesijos, šiuo metu mano turimų CALL opcionų vertė labai priklauso nuo NRZ kainos. Kuri yra itin volatili (daug ir greit keičiasi). Tad iš karto pastačiau vieno CALL atpirkimo sandorį po 5 centus. Tuo atveju, jei NRZ kaina kris, pusę pozicijos uždarysiu su greitu pelnu.

Tuomet jau lauksiu kainos pokyčių, idant galėčiau pašauti 1 spalio mėnesio CALL. Idealiu atveju norėčiau uždaryti vieną dabar turimą CALL po 5 centus, tuomet sulaukti NRZ kainos pašokimo, parduoti vieną spalio mėnesio CALL su 8 strike po ~30 centų ir penktadienio vakare matyti NRZ kainą virš 8. Tokiu atveju iš manęs pašauks 100 iš 200 turimų NRZ vienetų, o jau pirmadienį galėsiu brangiai parduoti NRZ PUT su 8 strike spalio mėnesiui ir vėl turėti atviras tiek PUT, tiek CALL, tiek underlying pozicijas. Bet žiūrėsim, kaip čia gausis.

Rugsėjo 18 diena. NRZ kaina 8.11 USD. Surinkta premijos: 183.55 USD

Penktadienis, paskutinė opcionų galiojimo diena. Dar ketinau kažką suprekiauti, bet kainos neleido padorių sandorių atlikti, tad palikau viską clearing house‘ams. Tegul suvalo taip, kaip užsidarys rinka.

O užsidarė vidutiniškai gerai. NRZ kaina dienos pabaigoje buvo 8.11 USD. Turėjau parduotus 2 CALL sandorius su 8 strike, dėl ko mano turimus 200 vienetų po užsidarymo kažkam išvežė. Už išvežimą paprašė 6 centų, tad po visko sąskaitoje liko nulis su NRZ susijusių reikalų ir 183.55 USD uždirbto pelno.

Vidutiniam alokuotam kapitalui per laikotarpį uždirbau 16.59%. Ši grąža uždirbta per 107 kalendorines dienas, išvertus į metinę grąžą gauname ~69%. Mane rezultatas tenkina.

Nors per šį ciklą galėjau sužaisti kiek gudriau ir parduoti vieną CALL su 8 strike rugsėjui, o vieną su tuo pačiu strike spaliui, dėl ko dabar sąskaitoje turėčiau 100 NRZ + spalio CALL parduotą ir galėčiau pardavinėti 7 PUT, bet yra kaip yra. Pasielgiau ramiau, atsilaisvinau visą kapitalą ir galime pradėti poziciją sukti iš naujo. Visų pasaulio pinigų uždirbti nereikia.

Rugsėjo 21 diena. NRZ kaina 7.80 USD. Surinkta premijos: 236.89 USD

Pirmadienį rinkos krito, su jomis krito ir NRZ. Kiek palaukiau ir dienos eigoje pardaviau spalio mėnesio PUT su 8 strike po 54 centus. Po 66 centų komisinio, į sąskaitą įkrito 53.34 USD, arba 6.66% prisiimtai rizikai. Kontraktas bus gyvas 25 dienas.

Grąža tokia didelė, nes NRZ prekiaujasi žemiau mano strike. Tad pirkinys labai bullish – į sąskaitą gausiu 100 vienetų NRZ tuo atveju, jei pozicija prekiausis žemiau 8 (maždaug 2.5% virš rinkos kainos). Bet minimalią 100 vienetų poziciją norėčiau turėti, idant galėčiau pardavinėti tiek call, tiek put opcionus. O ne prekiauti tik į vieną pusę. Todėl aukštesnio PUT pardavimas turi gilesnę prasmę, nei tiesiog nemaža premija ir tikėjimas, kad kils.

Bendrai strategija kol kas veikia puikiai. Šiuo metu turime beveik 30% viso uždirbtą grąžą šiandien alokuotam kapitalui. Arba 21.57% grąžą (90% sumetinta) vidutiniam per visą prekybinį laikotarpį alokuotam kapitalui.

Spalio 2 diena. NRZ kaina 8 USD. Surinkta premijos: 215.38 USD

Už 20 USD atpirkau prieš 11 dienų parduotą NRZ PUT opcioną su 8 strike. Nors ilgokai galvojau, ar verta, tačiau iki sandorio galiojimo pabaigos liko dar 14 dienų (pilnos dvi prekybinės savaitės su dviem savaitgaliais), o nuo sandorio atidarymo dienos praėjo 11 dienų (mažiau nei dvi prekybinės savaitės su vienu savaitgaliu). Jau uždirbta 63% viso įmanomo pelno. Todėl reikia parduoti.

Kartais labai nesinori parduoti. Atrodo palaikysiu dar, susirinksiu paskutinius centus, bus geresnis RoAC‘as. Bet tada prisimeni visus tuos kartus, kai nusprendei rinkoje pabūti ilgiau, ir noras praeina. Žinoma, kartais kaina nuskrenda tolyn, tada būna gaila teoriškai neuždirbtų pinigų. Bet ne ką rečiau kaina apsisuka ir pradeda tave daužyti. Tuomet džiaugiesi, kad fiksavai (arba gailiesi nefiksavęs pagal strategiją).

Kainos niekada nenuspėsi, todėl spėlioti ir neverta.

Spalio 9 diena. NRZ kaina 8.35 USD. Surinkta premijos: 252.29 USD

Po savaitės be pozicijos, vėl radau galimybę. NRZ kaina vis laikėsi ties 8.20-8.50 lygiu, dėl ko skubėti pardavinėti PUT su 8 strike ne itin norėjosi. Su 9 strike nesinorėjo dar labiau. Todėl žiūrėjau į ekraną ir laukiau geresnių laikų.

Esminė problema su lapkričiu – JAV prezidento rinkimai. Jų metu rinkose tikėtina bus daugiau veiksmo. Žiūrint į VIX ateities sandorių kreivę, kintamumas lapkritį turėtų tikrai padidėti. O dar ir rezultatų skelbimo sezonas tuoj prasidės bei tęsis 4-6 savaites. Tad skubėti parduoti pasirinkimo sandorius su aukštu strike nesinori. Tuo pačiu metu norisi išnaudoti padidėjusio tikėtino kintamumo galimybes (kuo didesnis tikėtinas kintamumas, tuo brangesni pasirinkimo sandoriai. Ypač PUT).

Spalio 9 dieną į NRZ atėjo tokia mini korekcija (kristelėjo nuo 8.40 iki 8.20). Tad šoviau lapkričio 20 dienos PUT kontraktą su 8 strike parduoti po .38 USD. Po komiso į sąskaitą įkrito 36.92 USD. Skaičiuojant 800 capital at risk, gaunam 4.61% grąžą alokuotam kapitalui per 42 dienų pozicijos laikymo laikotarpį. Išvertus į metus, gaunam ~48% metinės grąžos.

Sakysit ėėėė, kodėl tiek mažai, gi rugsėjo 21 pardavinėjai su 90% metinės grąžos !

Tikrai taip. Tik rugsėjį NRZ kainavo 7.80 ir tam, kad neprivalėčiau iš PUT pirkėjo nupirkti 100 vienetų NRZ, kaina turėjo pajudėti aukštyn 2.6%. Tuo tarpu dabar, net kainai nuvažiavus žemyn 3.6%, liksiu su visa premija sąskaitoje ir PUT pirkėjas nieko iš manęs nereikalaus. Na nebent iki lapkričio 20 dienos dar atpirksiu šį sandorį pigiau. Tada sąskaitoje liks mažiau, nei visa premija. Tačiau ir riziką išvalysim greičiau, galėsim ieškoti naujų progų.

Tęsiant pigumo temą – prieš tris savaites pardavinėjome PUT kontraktą su žymiai mažesne sėkmės tikimybe, nes, pelnui gauti, rinka turėjo pajudėti būtent mums reikiama kryptimi. Na o dabar parduodam su tam tikra nesėkmės pagalve – net rinkai judant prieš mus ar stovint vietoje, vis dar galime turėti pelningą sandorį. Todėl ir premijos mažiau į sąskaitą įkrito.

Bet meskit į mane akmenį, kam 4.5% per 40 dienų yra prastai. Laukiu.

Lapkričio 10 diena. NRZ kaina 8.35 USD. Surinkta premijos: 236.22 USD

Artėjam prie proceso pabaigos. Beveik mėnesį teko sėdėti su atvira pozicija, nes uždarymui kainų gerų nebuvo, o ir bendrai rinkos nuo rugsėjo antros pusės krito. NRZ nebuvo išimtis, nors kažko rimto žemyn nevyko, tačiau PUT už gerą kainą uždaryti vis nepavykdavo. Iki šiandien.

Šiandien sandorį pavyko sudaryti po 0.15, komisinio IBKR nusirašė 1.07 USD. Viso iš pozicijos uždirbta ~60% maksimalaus pelno, arba 23/800=2.87% alokuotam kapitalui. Kas yra pakankamai solidu per ne pilną mėnesį. Ne Wallstreetbets pelnai, aišku, bet čia bandau uždirbti, ne smagiai praleisti laiką prie lošimo automatų. Todėl 2-3% pelnas per mėnesį man visada tinka.

Iki eksperimento pabaigos, tai yra gruodžio 3 dienos, liko labai nedaug laiko, bet tikiuosi dar spėsiu paprekiauti.

Lapkričio 12 diena. NRZ kaina 8.05 USD. Surinkta premijos: 276.55 USD

Norai pildosi. Užteko be NRZ pagyventi vos kelias dienas, ir vėl PUT parduotas. Su 8 strike už labai gražią 0.41 kainą. Po 67 centų komiso, reali premija gavosi 40.33 pinigų. Alokuotam kapitalui turime 5% grąžą, kontraktas baigsis gruodžio 18 dieną, tai maksimaliai gausiu 5% per 36 dienas. Tokia nemaža grąža tiek dėl aukšto NRZ kintamumo, tiek dėl artimos strike rinkos kainos (skirtumas tarp strike ir rinkos kainos vos 0.6%), tiek dėl tolimesnės datos.

Gruodžio, o ne lapkričio, kontraktas parduotas, nes lapkričio kontraktai baigsis šio mėnesio 20 dieną – tad vos už savaitės. Teoriškai premija PUT su 8 strike kontraktui nėra bloga, bet gruodžio kontraktas žymiai riebesnis. Įvertinus pirmyn-atgal komisinius, šį kartą geriau keliausim į ilgesnio laikotarpio kontraktą. Nors čia ir pabandyti pažaisti savaitei nebūtų pats blogiausias variantas.

Lapkričio 18 diena. NRZ kaina 8.50 USD. Surinkta premijos: 260.77 USD

Kaina per kelias sesijas aukštyn šoktelėjo beveik 10%. Po pasaulį sklindant naujienoms dėl vakcinų, taip pat visoms rinkoms bendrai augant, judame link pusmečio aukštumų. Kaina ties 8.5-8.7 prekybai yra gana nepalanki, nes PUT sandoriai su 8 strike bus per pigūs, o su 9 strike, nors ir brangūs, šiek tiek tolimi mano skoniui.

Bet problemą spręsim tada, kai ją turėsim. Kol kas naudojamės prieš kelias dienas stebėtu augimui ir įvykusia konsolidacija, kuri sumažino implied volatility ir pasirinkimo sandorių kainas, bei uždarome lapkričio 12 (prieš 6 dienas) atidarytą poziciją už 0.15. Dėl ko į sąskaitą viso realized gauname (41-15-0.78)=25.22 USD. Per 6 dienas alokuotam kapitalui gavome 3.1% grąžos, fiksuoti 61.5% maksimalios kontrakto premijos.

Galimai čia buvo paskutinis eksperimento sandoris.

Lapkričio 20 diena. NRZ kaina 9.48 USD. Surinkta premijos: 294.19 USD

Pasirodo užvakar nebuvo paskutinis sandoris. NRZ paskelbė apie potencialų spin-offo listingavimą, dėl ko kaina biržoje per dieną šoko nuo 8.62 iki 9.48 (tai yra 14.6%). Nuostabus ir gražus dienos šuolis, kuris padidina tiek implied volatility, tiek duoda galimybių prekiauti.

Pardaviau gruodžio 18 dienos PUT su 9 strike. Už šį kontraktą rinkoje gavau 35 USD minus 1.58 USD komiso, tad viso 33.42 maksimalios potencialios premijos. Įvertinus, kad kontraktas galios 28 dienas, o iki strike kainos visi 5.5%, tai maksimali 3.7% premija alokuotam kapitalui puikiai tinka.

Aišku, šį kartą jau tvirtai žinau, kad visos premijos negausiu (nors turbūt nebuvo daug kartų per 6 eksperimento mėnesius, kuomet susirinkčiau viską), nes iki gruodžio 3 dienos noriu fiksuoti visas pozicijas. Bet net ir pusė šios premijos per 2 savaites bus puiku.

Gruodžio 3 diena. NRZ kaina 9.64 USD. Surinkta premijos: 281.11 USD

Jau tikrai paskutinis įrašas šiame dienoraštyje.

NRZ pozicija fiksuota po 0.12, komiso sumokėta 1.08, tad realizuota premija iš šios pozicijos yra (33.42-12-1.08)=20.34 USD. Tai siekia maždaug 58% maksimalios grąžos. Kiek mažiau, nei įprasti 60%+, bet žaidimo pradžia buvo birželio trečia, todėl nieko negaliu pakeisti. Alokuotam 900 USD kapitalui turi 2.26% grąžą.

Galutinis prekybinis rezultatas per 183 dienų laikotarpį (arba kalendorinį pusmetį) siekia 281.11 USD. Gerai čia ar blogai aptarsime paskutiniame serijos įraše. Mano nuomone rezultatas, įvertinus eksperimentui skirtą kapitalą, absoliučiai puikus.

Šis tekstas yra antras iš 3 serijos tekstų. Tekstai bus publikuojami kas savaitę. Trečias tekstas bus rezultatų analizė. Tekstas bus publikuojamas 2020-12-17.


temose:

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.