Photo by Olga Subach on Unsplash

2023 birželio rezultatai

Paruošta 2023 metų birželio investicijų ataskaita. Ją galite rasti čia. Kaip ir visų kitų mėnesių ataskaitas.

Per birželį LP investicijų vertės indeksas stovėjo vietoje ties 1.37. Nuo investavimo pradžios indeksuota visų investicijų bendra grąža yra plus 36.89%. Skirtumas tarp viso investuotų pinigų ir investicijų vertės yra plius 4.49% (investuota 5254.85 EUR, investicijų vertė 5490.88 EUR).

Praeitą mėnesį skaičiuojant rezultatus buvo padaryta nežymi klaida.

Europos 50 didžiausių įmonių indeksas fiksavo plius 4.29%, MSCI World indeksas kilo 5.93%, o S&P 500 užsidarė 6.47% aukščiau. Obligacijų indeksai vėl gyveno skirtingai: IEAC ETF minus 0.17%, o LQD plius +0.48%.

Doleris silpnėjo prieš eurą. EUR/USD kursas per mėnesį euro naudai pasikeitė 1.71%.

Reamiantis R. J. Shiller surinktais duomenimis apie S&P 500 kainų pokyčius nuo 1871 metų, šis birželis buvo išskirtinai geras, nes pateko tarp ~3.5% geriausių mėnesių.

Per birželį, įvykių prasme, nieko labai rimto nebuvo. Tiesiog visi rizikingi aktyvai gražiai kilo. Mano akimis net per gražiai – nemėgstu į top 5% pagal pokytį patenkančių teigiamų mėnesių. Daugybė metų rinkose išugdė didelį cinizmą ir, kai viskas būna per gerai, pradedu laukti, kada jau duos į kepenis. Nes gyvenime viskas per gerai negali būti. Mean reversion visada įvyksta, šitas paveiksliukas visada galioja:

Na bet laikas parodys, gal šį kartą viskas bus kitaip.

Lėto pelno krepšelis jau kurį laiką atsilieka nuo rinkos ir stovi vietoje. Didžiausią neigiamą įtaką toliau daro nekilnojamo turto dalis. Taip pat praeitą mėnesį prasileido kripto turtas, šioje krepšelio dalyje įvyko pokyčių, bet tai aptarsiu prie kripto aptarimo.

Kalbant apie kripto, JAV reguliatorius birželį nusprendė pasikapoti ir pakariauti. Pradėti teisiniai veiksmai prieš Binance bei Coinbase (iš esmės dvi didžiausios keityklos). Nors pirmomis dienomis po tokių naujienų kripto rinka reagavo neigiamai, ypač alt/shit coinai, bet greitai įvyko atsigavimas. SEC labai realu pralaimės teisinius ginčus.

Didžiausios tradfi įmonės pradėjo garsiai kalbėti apie savo kripto projektus: BlackRock pridavė dokumentus spot BTC ETF’ui, didžiausios JAV brokerinės (Citadel, Charles Schwab, Fidelity) su draugais paleido instituciniams skirtą kripto keityklą EDX, Nasdaq vėl pakartojo, kad planuoja apskaityti ir saugoti (depozitoriumo paslaugos) kripto turtą, Deutsche Bank taip pat pranešė planuojantis pradėti kripto turto saugojimą. Čia tik didžiausios naujienos, mažesnių įmonėlių, stojančių į eilę, apstu.

Šalia to turim MiCA Europoje, kuri įsigalios kitų metų pabaigoje. Azijoje vis daugiau valstybių taip pat adaptuoja su kripto susijusias technologijas – komuniaginis drakonas net savo obligacijas tokenizavo ir paprekiavo jomis. Arčiau namų Šveicarijos centrinis bankas jau lyg ir turi pilną crypto apskaitymo ir saugojimo infrastruktūrą. Kitos Europos valstybės dirba ties ja.

Tad kripto ateina. Blokų grandinės bus ir bus naudojamos visur. Tuoj ir Apple pirksit tokenizuotus. Niekur jūs nedingsit. Greičiau nei tikitės.

Labai daug rašyti apie tradicines rinkas nėra ko. JAV toliau kyla 5-10 didžiausių įmonių akcijų kainos, kurios su savimi į viršų tempia indeksus. Likusių mažesnių įmonių akcijų kainos nuo metų pradžios stovi su ~0% augimu:

Europoje situacija kiek kitokia, čia auga didesnės dalies įmonių akcijų kainos. Tad vyksta platesnio masto atsigavimas, kas leidžia galvoti, kad namų rinkoje viskas daug tvariau. Va Eurostoxx pasiekė naujus ATH:

Bet iš viso to toli siekiančių išvadų daryti neverta. Darbo rinka stipri, žmonės laisvų pinigų turi, todėl akcijos brangsta. O didžiausi ir žinomiausi vardai taip auga, nes visi juos žino ir perka. Kol turėsime stiprią darbo rinką, kol įmonių rezultatai bus normalūs, kol makro duomenys ir monetarinė politika neduos didelių siurprizų, tol didelės korekcijos tikėtis neverta.

Aišku, norėtųsi tam tikros korekcijos, nes dalis rinkos atrodo overextended. Bet tokios techninės, pelnų fiksavimo ir taktinės alokacijos sukeltos. Ne rimtos likvidumo krizės.

Nes rimtai likvidumo krizei, bent kol kas, nėra iš kur rastis. Pinigų sistemoje vis dar daug, ištraukinėjami jie labai lėtai, palūkanų normos realiai ekonomikai stiprios įtakos kol kas nedaro. Darbo rinka elgiasi lyg monetarinė politika visai nebūtų pasikeitusi per pastaruosius metus. Tad didelių krizių tikėtis nėra iš kur.

Nebent bus sulaužytos dvi pagrindinės tezės:

(a) palūkanų normos ir infliacija aukštai laikysis ilgiau. Rinka dabar tikisi, kad po poros metų viskas pradės mažėti:

(b) darbo rinka, reali ekonomika pradės lūžinėti, įmonių pelnai kris, ko dabar niekas nesitiki:

Jei (a) ir (b) tezės bus nukirstos, turėsim visoj rinkoj bėdų. Bet kol kas niekas nelūžinėja, todėl likvidumo krizės ir didelio crasho nenusimato.

Lėto pelno krepšelyje padidėjo INTC pozicija, nes taip liepė magiškas exceliukas.

Swedbank fondai. Vertė mėnesio pradžioje: 1417.50 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 1457.45 EUR; eurų per mėnesį: plius 39.95 EUR.

Fondai augo ~3%, dar 1.7% USD įtaka, tad bendrai buvo +4.5-5%. Kas iš esmės atitinka bendrą rinką. Na gerai, šiek tiek atsiliko Swed fondai praeitą mėnesį nuo SPX, bet nieko rimto ar ženklaus.

Abiejų Swed fondų palyginimas:

Revolut akcijų krepšelis. Vertė mėnesio pradžioje: 1561.04 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 1600.50 EUR; eurų pokytis per mėnesį: plius 39.46 EUR.

Situacija iš esmės tokia pati, kaip ir Swed atveju. Įvertinus EURUSD įtaką, turim normalų rezultatą. Nieko protingo.

Didžiausias mėnesio augimas: TSLA su +28.53%

Didžiausias mėnesio kritimas: GOOGL su -2.64%

Kriptovaliutos. Vertė mėnesio pradžioje: 983.66 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 914.29 EUR; eurų pokytis per mėnesį: plius 69.37 EUR.

Kripto krepšelyje įvyko pokyčių. Po SEC išstojimų šiek tiek pagalvojau ir nusprendžiau susipaprastinti savo gyvenimą: visi altai iš krepšelio out, liko tik ETH. Mėnesio viduryje pardaviau SOL, DOT ir ADA ir pinigus perkėliau į ETH. Dabar kas mėnesį tiesiog pirksiu ETH. Tai šiek tiek iškraipo rezultatų lentelę PDF’e, bet nieko baisaus.

Mano veiksmams yra daug priežasčių ir SEC sprendimai tiesiog tapo paskutiniu lašu. Nenoriu vargti nei su potencialiais delistinimais, nei su teisiniais veiksmais prieš alt’us (ypač didesnius), nei šiaip tos mirštančios infrastruktūros projektų turėti. LP nuo šiol ETH maxi: 🦇🔊

NT – Baltic Horizon ir EfTEN. Vertė mėnesio pradžioje: 666.84 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 662.32 EUR; eurų pokytis per mėnesį: minus 4.52 EUR.

Čia reikalai aprimo, kainos lyg ir nustojo kristi. Tikiuosi radome dugnus. Kaip jau rašiau pradžioje, ne vieną mėnesį būtent ši krepšelio dalis labiausiai gadina bendrą rezultatą. Tačiau jei BHF išsikapstys (labai tikėtina), kitais metais iš NT tikėčiausi gauti nemažai grąžos. Tai ateities reikalai, kol kas NT dalis nedžiugina.

Fiksuotas pajamingumas – Mintos. Vertė mėnesio pradžioje: 844.66 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 854.32 EUR; eurų pokytis per mėnesį: plius 9.66 EUR.

Kaip žadėjau, prisegu daugiau duomenų iš savo Mintos. Diversifikavau investicijas, dabar turiu exposure į 5 vietines įmones. Bendrai mano Mintos strategija paprasta:

(i) kuo trumpesnis terminas

(ii) yieldas yra antraeilis dalykas

(iii) investuoju į tas įmones, kurių akcininkus pažįstu asmeniškai ir periodiškai susitinku kavai ar alui

Tik Planet42 nepatenkina visų kriterijų, nes į šią poziciją su nedidele suma įėjau tyrimų tikslais. Jinai gulės krepšelyje dar ilgai, bet su tuo nieko blogo. Tegul guli.

Visų rezultatų lentelė:

Bendrai – eikit džiaugtis vasara.


temose:

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.