Photo by Tina Hartung on Unsplash

2023 kovo rezultatai

Paruošta 2023 metų kovo investicijų ataskaita. Ją galite rasti čia. Kaip ir visų kitų mėnesių ataskaitas.

Pirmą pavasario mėnesį sproginėjo bankai. Na labiau antraštės ir soc tinklai sproginėjo, nei realūs bankai. Bet vis tiek buvo smagu. Daug naujienų, daug kintamumo ir galiausiai vis tiek žalias mėnesis indeksams.

Per kovą LP investicijų vertės indeksas nesikeitė ir liko 1.35. Nuo investavimo pradžios indeksuota visų investicijų bendra grąža yra plus 34.83%. Skirtumas tarp viso investuotų pinigų ir investicijų vertės yra plius 3.25% (investuota 4772.27 EUR, investicijų vertė 4927.42 EUR).

Europos 50 didžiausių įmonių indeksas fiksavo plius 1.81%, MSCI World indeksas augo 2.83%, o S&P 500 užsidarė 3.82% aukščiau. Obligacijų indeksai taip pat augo – IEAC ETF plius 1.74%, o LQD +3.48%.

Reamiantis R. J. Shiller surinktais duomenimis apie S&P 500 kainų pokyčius nuo 1871 metų, šis kovas pateko tarp ~18% geriausių mėnesių.

Pradėkim nuo dramblio kambary – visi indeksai augo, o LP krepšelio vertė krito. Kodėl taip nutiko ? Atleist valdytoją iš darbo !

Realus atsakymas: nes taip nutinka. Nes čia rinkos ir kartais jos tau kažką gero, kartais kažką blogo padaro. Mažiau galvot reikia, kodėl kažkas per mėnesį nukrito ar pakilo ir daugiau su draugais būti, pavasariu džiaugtis. Pinigai yra tik skaičiukai ekrane, tčill.

Bet aišku jums reikia ne realaus atsakymo, o tokio, kurį kokia kalbanti galva ar baisiai gudriai norintis atrodyti analitikas per ekraną pasakytų. Tai galiu ir šitą susukti.

Pirmiausia turėjom neigiamą dolerio efektą krepšeliui – per mėnesį USD prieš eurą prarado 2.4% vertės, o didelė dalis LP krepšelio denominuota būtent USD. Todėl konvertuojant atpigusį dolerį į eurus, gaunam nuostolį.

Antra priežastis yra alokacija. Kaip matysit lentelėje teksto apačioje, pvz INTC per mėnesį brango 30%, o didžiausią kritimą serviravo WFC su -20%. Atrodytų, kad 30 yra daugiau už 20 ir bendras rezultatas turėtų būti teigiamas. Bet INTC vertė 2023-02-28 buvo 33 USD, o WFC 95 USD. Todėl, pinigine išraiška, iš INTC uždirbta 10 USD, o iš WFC pradirbta 20 USD.

Galit pereiti per mėnesio rezultatų PDF’ą ir pamatysit, kad ne tik su šitom dviem pozicijom taip nutiko. Bankai ir BHF suvalgė tech’o gerą pasirodymą. Nes BHF dar 8% nukrito – bet šito kaina artėja link nulio, tai tuoj nebedarys pokyčiai jokio efekto bendram rezultatui, viskas ok.

Kita tema, apie kurią nėra ko kalbėti, bet turbūt tikitės, kad kažką pasakysiu, tai bankų krizė. Kaip jau rašiau FB, nėra ten nieko rimto. Buvo prasidėjęs JAV klasikinis bank run’as ant smulkesnių regioninių bankų. Bet per kelias savaites viskas išblėso.

Daug labai, ypač fintwito, svaigsta apie rimtas bankų problemas dėl nuvertėjusių JAV obligacijų jų balansuose. Tai jei matot taip šnekantį, žinokit, kad yra du variantai: (a) žmogus nesupranta apie finansus ir bankus; (b) žmogus suinteresuotas kelti paniką.

Bankų balansuose gulinčios JAV obligacijos neturi kredito rizikos. Jų rinkos kaina nukrito dėl padidėjusių palūkanų, kas ir turėjo įvykti pagal vadovėlį. Daugelis bankų pilnai ar iš dalies palūkanų normų riziką buvo apsidraudę, todėl jiems realių problemų nėra.

Kas nebuvo aspidraudę, FED (JAV centrinis bankas) padarė lengvą triuką ir de facto sutinka visas JAV valstybines obligacijas iš bankų išpirkti anksčiau laiko už nominalą. Techniškai tai vyksta kiek kitaip – komercinis bankas ateina pas centrinį banką ir įkeičia jam visas turimas saugias obligacijas, už ką gauna 100% tų obligacijų nominalios vertės paskolą, kurią turės grąžinti tų obligacijų terminui suėjus. Bet čia techninės detalės, praktiškai tiesiog išpirkimas anksčiau laiko.

Todėl bankai nebeturi problemų dėl JAV obligacijų nuvertėjimo balansuose. Tik FED likvidumo į sistemą turėjo įpūsti ir privertė visą fintwito bendruomenę rėkt, kad naujas kiekybinis skatinimas prasidėjo:

https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

Bet čia nėra naujas skatinimo etapas. Čia tiesiog bankų atneštos ir įkeistos valstybinės obligacijos. Aprimus panikai ir žmonėms nustojus masiškai traukti indėlius iš smulkesnių bankelių, kris ir šitas. Kas jau pradeda matytis.

Tai va, nieko su tais bankais nevyksta. Taip, bus nuostolių iš blogai pridalintų paskolų – taip nutinka per kiekvieną ekonominį skrėtimą. Taip, bus patirta nuostolių iš keistų investicijų. Taip, dar koks nors bankas sugrius ar bus nupirktas. Bet čia yra normali gyvenimo eiga, ne pasaulio pabaiga. Tčill.

O kad Credit Suisse bankrutavo, tai nieko per daug netikėto. Pats dar turėjau vilčių, kad bankas išsivairuos. Nes labai jau didelis, senas ir bandytas už visų ausų iš pelkės traukti. Va mano tikėjimas net taip atrodė:

Bet viltys liko nepateisintos, call’ai beverčiai ir ilgiausiai trunkanti traukinio katastrofa istorijoje pagaliau pasibaigė.

RIP CS

Pats šia tema daugiau nerašysiu. Jei norit apie CS išsamiau pasiklausyti, siūlau čia pažiūrėti:

O šiaip visos krizės, ypač bankinės, yra labai smagios. Man patinka bankai, man patinka krizės, tai per kovą turėjau gerą laiką su asmeniniais, o ne Lėto Pelno pinigais:

Paskutinis CS trade’as
Čia stopas gražiai suveikė
Irgi stop outintas likau, bet dėl to tik džiaugiuosi

Bet mes Lėtam pelne tokiais reikalais neužsiimam. Čia ne degenerato spekulianto, o normalaus investuotojo krepšelis formuojamas. Kuriam įtakos laikini neramumai jokios neturi. Tiesiog dedam kiekvieną mėnesį į iš anksto nustatytus aktyvus ir tikim kapitalizmu bei sudėtinėm palūkanom.

Paskutinis momentas, kurį noriu pastebėti, tai US indeksų kainų pokyčiai per paskutines tris ketvirčio sesijas. Visą mėnesį SPX sukosi ant minus nulio. Bet nuo 28 iki 31 dienos sugeneravo +3.5%, kas yra realiai visa mėnesio grąža. Taip jau būna, kai užsidarinėja ketvirtis ir reikia rezultatus parodyt. Bet šitai nieko nekeičia, tiesiog fun fact.

EUR/USD kursas per mėnesį vėl keitėsi ženkliai. Doleris silpnėjo 2.41%.

Lėto pelno krepšelyje padidėjo CVX pozicija, nes taip liepė magiškas exceliukas.

Swedbank fondai. Vertė mėnesio pradžioje: 1243.16 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 1223.95 EUR; eurų per mėnesį: minus 19.21 EUR.

Swedbank fondai krito dėl kelių priežasčių:

i) dėl USD įtakos;

ii) nes nėra overweight į tech’ą;

iii) nes duomenys paiimti savaitgalį, kuomet dar nebuvo apskaityta paskutinės mėnesio prekybinės sesijos įtaka fondų vienetams, kurios metu indeksai generavo +1.5%.

Abiejų Swed fondų palyginimas:

Revolut akcijų krepšelis. Vertė mėnesio pradžioje: 1367.64 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 1361.81 EUR; eurų pokytis per mėnesį: minus 5.83 EUR.

Dėl ko čia susidarė nuostolis aprašiau jau teksto pradžioje, tai nesikartosiu. Bet bendrai apie nulį rezultatas nėra labai blogas.

Didžiausias mėnesio augimas: INTC su +30.97%

Didžiausias mėnesio kritimas: WFC su -20.08%

Kriptovaliutos. Vertė mėnesio pradžioje: 833.01 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 879.02 EUR; eurų pokytis per mėnesį: plius 46.02 EUR.

Čia viską traukia ETH, kuris per mėnesį padarė +9%. Labai įdomu buvo stebėti, kad, prasidėjus bankų likvidumo krizei, bitukas su kitais kripto varė net geriau, nei auksas. Kaip daug kartų sakiau – kripto tikrai yra jaunimo auksas. Emocijomis grįstas realios vertės neturintis aktyvas, į kurį visi bėga iš tikėjimo.

NT – Baltic Horizon ir EfTEN. Vertė mėnesio pradžioje: 745.60 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 696.04 EUR; eurų pokytis per mėnesį: minus 49.56 EUR.

BHF yra memas. Tiesiog. Tikiuosi per balandį refinansuos savo 50 mio ir bent kiek apramins rinkas. Nes dabar BHF visas vertės pokytis yra ~ crypto. Polkadot sudegino 47% investuotų eurų, BHF sudegino 46% investuotų eurų.

Bet įkvėpiam, išpučiam ir važiuojam toliau. Per penkis ar dešimt metų viskas čia bus normaliai. Tčill.

Fiksuotas pajamingumas – Mintos. Vertė mėnesio pradžioje: 745.23 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 764.20 EUR; eurų pokytis per mėnesį: plius 18.97 EUR.

Sugrįžo gabalas vėlavusių paskolų, todėl rezultatas atrodo labai geras. Bet čia one-off.

Susivokiau, kad labai prastai Mintos’e diversifikuoju (realiai tik vienai įmonei viską dedu), nes investuota suma maža ir tingėjau rinktis paskolų providerius. Tada prisiminiau, kad čia edukacinis projektas ir reik bišk atsakingiau žiūrėt, nes dar nuleisiu visus 700 oirų (15% LP krepšelio) šiknon su tokiu požiūriu. Tai pradedu labiau diversifikuoti Mintos. Reik tikėtis dar ne vėlu.

Visų rezultatų lentelė:

Bendrai – kovas buvo visai smagus ir įdomus. Balandį prasidės rezultatų skelbimo sezonas, tad irgi gal gausiu veiksmo.


temose:

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.