2023 sausio rezultatai

Paruošta 2023 metų sausio investicijų ataskaita. Ją galite rasti čia. Kaip ir visų kitų mėnesių ataskaitas.

Sausis buvo nuobodus ir minkštas. Nors rizikos įvykių pasitaikė įvairių, niekas iš tos rizikos nesigavo, rinkos sėkmingai augo, viskas žaliavo. Žiauriai nuobodu – nėra apie ką rašyti.

Per sausį LP investicijų vertės indeksas augo nuo 1.23 iki 1.38. Nuo investavimo pradžios indeksuota visų investicijų bendra grąža yra plus 37.84%. Skirtumas tarp viso investuotų pinigų ir investicijų vertės yra plius 2.99% (investuota 4445.66 EUR, investicijų vertė 4578.60 EUR).

Vėl pliusas.

Per sausį Europos 50 didžiausių įmonių indeksas fiksavo plius 9.ųį%, MSCI World indeksas kilo 7%, o S&P 500 užsidarė 5.93% aukščiau. Obligacijų indeksai taip pat augo – IEAC ETF plius 0.81%, o LQD 5.16%.

Reamiantis R. J. Shiller surinktais duomenimis apie S&P 500 kainų pokyčius nuo 1871 metų pradžios, sausis pateko tarp top ~5% geriausių mėnesių.

Jau visiškai įprasta, kad mėnesis patenka tarp TOP 5% geriausių/blogiausių. Tiesiog ameizing rinka nuo 2022 pradžios.

Kintamumo aplinka išlieka labai įdomi. Rizikos įvykių turim, palūkanos po 15 metų normalizuojasi, pasaulis toliau juda į recesiją (kad ir negilią), o VIX sako, kad bulių rinka:

Google

Tai ką čia ginčytis. Buliai, tai buliai. Investuojant periodiškai ilgam laikui tie gyvūliukai nėr baisiai svarbu. Tik šiaip įdomu.

Žinoma, norėtųsi grįžti į įprastesnio kintamumo režimą. Tuos laikus, kai rinkos tiesiog augdavo po 0.3-0.7% per mėnesį, o ne po +-5-7% kiekvieną mėnesį su VIX <20. O VIX realiai atspindėdavo kintamumą. Tiesiog paprasčiau tuomet viskas atrodo, daugiau ramybės ir logikos. Bet turbūt negalima visad paprastai gyventi.

Per sausį skelbti JAV įmonių ketvirto ketvirčio rezultatai buvo nuobodūs. Dalis geresnių, dalis blogesnių. Vienos įmonės sakė, kad ateity bus blogiau. Kitos priešingai – tikisi geresnės ateities.

Bendrai iš kol kas veiklos rezultatus skelbusių S&P500 įmonių, beveik trys ketvirtdaliai paskelbė didesnius, nei prognozavo analitikai, pelnus. Tiesa, didesnė dalis įmonių pablogino ateities veiklos rezultatų lūkesčius. Bet nieko smarkiai sukrečiančio neįvyko, o atsargesni lūkesčiai dažnai tereiškia didesnį potencialų siurprizą! (OI KAIP NETIKĖTA KAIP MES ČIA TAIP TĄ RINKĄ NUSTEBINOM DABAR VISAI NETYČIA ?????) ateityje.

Remiantis kol kas paskelbtais rezultatais, ateinančių 12 mėnesių S&P 500 PE rodiklis siekia 17.8. Tai yra mažiau, nei 5 metų vidurkis, bet kiek auksčiau, nei ilgesnio laiko istorinis vidurkis. Tad ir šis rodiklis yra nuobodžiai vidutinis.

Net makro duomenys ir centriniai bankai pasidarė visiškai nuobodūs. Infliacija nuosaikiai mažėja, bankai palūkanas didina būtent tiek, kiek tikisi rinkos, dėdė Jeronimas nedulkina visų iš širdies. Nevyksta absoliučiai nieko netikėto, įdomaus ar smagaus. Nieko.

Energetikos kainos Europoje taip pat normalizuojasi: TTF dujų kontraktas sausio pabaigoje malėsi tarp 55-60, o, remiantis NordPool duomenimis, vidutinė elektros kaina Lietuvoje sausį krito iki ~10 centų. Dar šiek tiek žemyn ir grįšim į 2019 metų žemumas.

Tai apie ką rašyt mėnesio apžvalgoje ?

Tiesiog risk on. Viskas vėl žalia, visos krizės atšauktos, ateitis bus tik graži. Bent jau taip sako rinkos. O kas aš, kad prieštaraučiau ?

EUR/USD kursas per mėnesį vėl keitėsi ženkliai. Doleris silpnėjo 1.57%.

Lėto pelno krepšelyje padidėjo CSCO pozicija, nes taip liepė magiškas exceliukas.

Swedbank fondai. Vertė mėnesio pradžioje: 1074.79 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 1139.05 EUR; eurų per mėnesį: plius 64.26 EUR.

Swedbank fondai toliau puikiai replikuoja rinką ir atlieka savo darbą. Įdomu nebent tai, kad per sausį visu procentu geriau pasirodė Swed 100, nors šiaip jį nuolat lenkdavo Robur. Nenagrinėjau, kodėl tiksliai taip nutiko, bet ne baisiai man rūpi. Jei tendencija tęsis, tada ir eisim aiškintis. Kol kas abu veikia puikiai, tai who cares.

Revolut akcijų krepšelis. Vertė mėnesio pradžioje: 1249.41 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 1295.54 EUR; eurų pokytis per mėnesį: plius 46.13 EUR.

Revo taip pat replikavo indeksus – po USD įtakos, ši dalis LP krepšelio būtų šiek tiek aplenkusi S&P 500 indeksą. Bet tai natūralu, nes Revo akcijų krepšelis suformuotas iš didžiausių JAV įmonių, kurios patenka į S&P 500. Tad kuo toliau, tuo rezultatai Revo turėtų būti artimesni S&P 500 rezultatams.

Didžiausias mėnesio kritimas: JNJ su -8.52%

Didžiausias mėnesio augimas: NVDA su +34.28%

Kriptovaliutos. Vertė mėnesio pradžioje: 520.50 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 761.80 EUR; eurų pokytis per mėnesį: plius 241.30 EUR.

Crypto parodo, dėl ko asmeniškai myliu max risk ir max kintamumo aktyvus. Juose nuolat yra veiksmo. Niekas nestovi vietoje: jei krenta, tai muša per visus dugnus; bet jei kyla, tai į dangų. Taip ir turi būti. Per mėnesį tarp crypto blogiausiai pasirodė ETH su vos +34%, o geriausiai SOL su +156%. Easy LFG wagmi MOON BEIBI !!!

NT – Baltic Horizon ir EfTEN. Vertė mėnesio pradžioje: 650.94 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 678.19 EUR; eurų pokytis per mėnesį: plius 27.16 EUR.

Pagaliau turim teigiamą pokytį NT dalyje. EfTEN išmokėjo du euru dividendų, kurių negaliu investuoti atgal į EfTEN, nes vienas EfTEN kainuoja devynis eurus, o du yra mažiau, ne devyni. Bet kažką sugalvosiu, kai pirksiu vasarį. Išminusuosiu turbūt iš pirkimo sumos tuos kelis eurus ir tiek.

BHF nustojo kristi, rinka laukia 50 mio obligacijų refinansavimo sąlygų. Šito, bent jau aš, laukiu tikrai labiausiai. Kovo pradžioje susitiksiu su BHF valdytoju Taline, gal kažką įdomaus iš pokalbo ir jums čia papasakosiu.

Fiksuotas pajamingumas – Mintos. VVertė mėnesio pradžioje: 691.96 EUR; vertė mėnesio pabaigoje: 700.91 EUR; eurų pokytis per mėnesį: plius 8.95 EUR.

Mintos kaip visad pliusuoja. Kol nėra defaultų, tol veikia kaip laikrodukas. Good.

Visų rezultatų lentelė:

PozicijaKainos pokytis per mėnesį
Solana156.77%
Cardano56.17%
Polkadot54.01%
Ethereum34.31%
Nvidia34.28%
Facebook23.17%
TSM23.12%
Wells Fargo12.28%
Google11.42%
Apple10.10%
Swedbank Fondų Fondas 1006.64%
Intel5.86%
Swedbank Robur Access Edge Global5.60%
Baltic Horizon Fund4.95%
Exxon Mobil3.99%
JPM3.52%
Home Depot2.14%
Cisco1.34%
Mintos1.33%
Microsoft1.31%
EfTEN United Property Fund0.53%
Walmart0.43%
Berkshire B-0.40%
Chevron-3.60%
J&J-8.52%

Bendrai – tikiuosi kitą mėnsį bus įdomiau.

Bet visais atvejais – viskas vis tiek bus gerai.


temose:

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.