Photo by Executium on Unsplash

Nauji metai: nauji pinigai ir LP pokyčiai

Nauji metai. Reikia naujienų ir Lėto pelno krepšeliui.

Kaip žadėjau – kiekvienais metais maždaug 10% (~atlyginimų infliacija nuo 2016 Lietuvoje) didinsiu Lėto pelno krepšeliui skirtas mėnesio investicijas. Prieš metus padidinau kiek mažiau, tai yra 10 eurų: nuo 110 iki 120. Šiais metais padidinsiu vos daugiau: nuo 120 iki 140 per mėnesį. Techniškai turėčiau didinti 15 eurų, bet man su papildomais 20 lengviau matematika dėliojasi.

Žinau, labai tikslu ir moksliška. Muč edukeition, gud projekt.

Kur eisi nauji pinigai ? Į crypto. Teisingai. Nesitikėjot, ane ?

Migracija iš Revo

Pirmiausia crypto dalis migruoja iš Revo į Kraken. Jei norit sužinoti apie Kraken, paskaitykit čia: https://sesinuliai.lt/ilgalaikis-crypto-investavimas/ . Ten yra ir ref linkas, jei ką. Kadangi pats už LP pinigų gauti negaliu ir neplanuoju (teko ir ETFMatic reklamos pasiūlymą atstumti), padarysiu kažkam paslaugą.

Kodėl migruoju iš Revo ? Nes ten crypto reikalai yra brangūs ir riboti. Be to, kiek man žinoma, per Revo gauni crypto CFD, o ne patį crypto. Todėl nelabai matau priežasčių laikyti crypto Revo. Geriau pas tos paskirties tarpininką.

Migraciją pradėjau pirmą naujų metų dieną. Pardaviau BTC sausio pirmos vakare (nesuvokdamas, kad SEB->Kraken nėra momentinis pavedimas ir sukris tik pirmadienį):

Labai smagus fee 2.5%. Įvertinus spreadus, tai tiesiog mua.

Na o pirmą sausio pirmadienį išpardaviau ir ETH:

Kaip nieko – beveik 23 EUR už <štukės sandorį, neįvertinus bid/ask spreado. Super. Niū finans and ol.

Tad bendrai į Kraken vedu 890+314+10=1214 eurus. Tai yra 890 iš ETH, tuomet 314 iš BTC ir dar 10 eurų sausio pinigų, skirtų kriptovaliutoms, pagal LP periodinius pavedimus. Viso nuo sausio Kraken sumesta 1214 pinigų.

Kol kas nuėjo tik pirmi 314 EUR, tuo tarpu kitų 900 SEB neskuba paleisti. Matyt teks pasikalbėti su AML ar transakcijų monitoringo padaliniu, patvirtinti, kad pats savo noru į nesąmones kišu eurasikus. Nors sumos nėra didelės, bet bankas dirba gerai, bet ko nepraleidžia, pavedimus flagina. Todėl man ir patinka oldskūlinė bankininkystė.

Aišku, kai padangas iš Suomijos pirkau, nebuvo taip juokinga su monitoringu kalbėti dėl neįprasto pavedimo. Bet detalės.

Crypto krepšelis keičiasi iš esmės

Pirmiausia, ir svarbiausia, atsisakau investicijų į BTC. Čia bus Lėto pelno ESG politikos dalies įgyvendinimas (žinoma, kad LP turi ESG vidinę politiką !). Kadangi BTC veikia ant PoW (Proof of Work) ir naudoja bezbožnai elektros, o ir šiaip man jis nelabai patinka, tai daugiau šio crypto LP krepšelyje nebebus. Nuo projekto pradžios į BTC sudėjau 115 eurų, o išsitraukiau 314. Nėra ko liūdėti.

Didžiąją dalį pinigų, tai yra 914 eurų, sudėsiu į ETH. Žetonas per ateinančius metus nueis nuo PoW prie PoS (Proof of Stake), todėl taps žymiai efektyvesnis. Tai turėtų sumažinti ne tik neigiamą ETH įtaką aplinkai, tačiau ir įvairių teigiamų infrastruktūros efektų pridės.

Kažkada 2022 metais galima laukti padidėjusios ETH pasiūlos, kuomet dabartiniai PoS stakeriai trauks savo pelnus, bet ilgesniu laikotarpiu pokyčiai žetonui turėtų būti į naudą.

Likusius 300 iš pervestų eurų sudėsiu į ADA, SOL ir DOT po 100. Tuoj plačiau apie tai.

Viso per mėnesį, nuo 2022 vasario, crypto skirsiu nebe 10, o 30 eurų. Tad pavedimai atrodys taip:

  1. 30 EUR Swed Robur
  2. 30 EUR BHF
  3. 30 EUR Revo akcijos
  4. 30 EUR Kraken crypto
  5. 20 EUR Mintos

Viso 140 eurų per mėnesį, skirtų Lėtam pelnui.

Kraken kiekvieną mėnesį pirksiu 1 iš 4 žetonų: (i) ETH, (ii) ADA, (iii) SOL, (iv) DOT. Pirkčiau kiekvieną mėnesį visų po truputį, bet komisinių ir minimalių sumų Kraken atžvilgiu bus protingiau kiekvieną mėnesį pirkti skirtingą daiktą. Veiks taip: vasarį nupirksiu ADA, kovą SOL, balandį DOT, gegužę ETH, birželį ADA ir yadda yadda etc etc.

Labai nedetalizuosiu, kodėl pasirinkau būtent šiuos žetonus. Bet bendrai – kiekvienas turi įdomų pritaikymą, ilgalaikę viziją, normalų market cap. Tad toks pseudo crypto blue chip krepšelis. Dar vienas svarbus aspektas, kad visi šie veikia PoS principu. Tad jų įtaka aplinkai bei pasaulio resursams turėtų būti ribota (sąlyginai nedidelė).

O kitas teigiamas PoS žetonų efektas yra galimybė juos stake‘inti. Ką reiškia stake‘inti ? Gerokai supaprastinus – atiduoti technologiškai labiau gabiam dėdei ar tetai, kad anie galėtų validuoti transakcijas, kurti kitą naudą konkretaus žetono infrastruktūrai ir už tai jums duoti dalį grąžos, kurią gauna už tuos savo puikius darbus.

Kraken pasirinkau ne tik dėl to, kad Šešinuliai sako, kad Kraken yra good shit. Iš pradžių galvojau pavaryti su LP krepšeliu rimčiau ir kalti į DeFI / DeFI 2.0 projektėlius biški eurų kas mėnesį. Bet, įvertinus visas sąnaudas pakeliui, reikėtų per mėnesį LP investicijas didinti bent kelis kartus. Todėl nuėjau paprastesniu keliu, o šitas magijas pasilikau savo asmeniniam džiaugsmui.

Kraken turi skiltį Earn, kur galima nusipirktus žetonus padėti ant procentų:

Tie procentai nėra garantuoti. Kainos gali judėti labai normaliai ir sudeginti visus sugeneruotus procentus. O ir procentai gali keistis, nes priežastys Tad nėra čia kažkoks stebuklas, saugumas ar panašiai. Tiesiog ilguoju laikotarpiu, jei visas crypto pasaulis (arba mano pasirinkti žetonai) neišsitaškys, gali gautis daugiau grąžos.

Tiek naujienų

Nuo šių metų vasario LP investicijos auga nuo 120 iki 140 eurų, crypto dalis didėja nuo 10 iki 30 eurų per mėnesį bei išmigruoja iš Revo į Kraken. Niekas kitas nesikeičia.

Kodėl padidinau crypto ? Nes LP turėtų būti įdomus skaitytojams bei atspindėti jauno žmogaus investicinį krepšelį. Tad čia turi būti veiksmo ir rizikos. Crypto yra įdomus reikalas – arba dings ugnyje ir dūmuose, arba ilgainiui taps normalia alternatyvia turto klase. Būtent ant antro varianto ir statome 30/140=21% periodinių investicijų.

Ne per daug ? Per daug. Tačiau su mažiau eurų matematika nesidėlioja. Normaliu atveju crypto skirta mėnesio suma labiau ties 10% būtų. Bet ši problema išsispręs per ateinančius kelis metus, kai papildomas investicijas kreipsiu į įprastesnes turto klases. O kol kas LP krepšelis taps rizikingesnis.

Nepulkit pirkti crypto, o ypač mano pasirinktų, jei nesuprantat šių produktų. Egzistuoja reali ir sąlyginai aukšta tikimybė, kad LP krepšelio crypto dalis vidutiniu laikotarpiu taps absoliučiai bevertė, nes crypto pasaulis dings.

Lėtas pelnas yra griežtai edukacinis projektas, skirtas skaitytojus supažindinti su įvairiomis investavimo galimybėmis mažomis sumomis. Šio krepšelio kopijuoti nei reikia, nei galima. Kiekviena investuotoja turi savo rizikos toleranciją, žinias bei patirtį, remiantis kuo ir turėtų atlikti investicijas.

Tiek šiame, tiek bet kuriame kitame LP tekste aprašyti veiksmai griežtai nėra rekomendacija pirkti ar parduoti finansines priemones, kripto žetonus.


temose:

,

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.