2021 birželio rezultatai

Paruošta 2021 metų birželio investicijų ataskaita. Ją galite rasti čia. Kaip ir visų kitų mėnesių ataskaitas.

Antras mėnuo iš eilės, kai LP krepšelis krenta. Tiesa, šį mėnesį pokyčiai labai kuklūs. Vėl žemyn traukia alokacija į labai judančias kriptovaliutas. Ar tai blogai ? Nei kiek. Rinkos kartais kyla, kartais krenta – tai yra visiškai normalu ir prie to būtina įprasti.

Per gegužę investicijų vertės indeksas mažėjo nuo 1.55 iki 1.54. Nuo investavimo pradžios indeksuota visų investicijų bendra grąža yra plus 53.86%. Skirtumas tarp viso investuotų pinigų ir investicijų vertės yra 41.75% (investuota 1921.94 EUR, investicijų vertė 2724.35 EUR)

Per gegužę Europos 50 didžiausių įmonių indeksas fiksavo 0.61% pelną, MSCI World indeksas augo 1.40% , o S&P 500 užsidarė 2.22% aukščiau. Obligacijų indeksai, po kelių prastų mėnesių, kuriuos lėmė baimė dėl ateinančios infliacijos, stabilizavosi ir nežymiai augo.

Kaip ir gegužę, birželį daugiausiai veiksmo buvo kripto rinkose. Kinijos represijos, Musk’o siautėjimai, smulkiųjų investuotojų neramios širdys didino kintamumą. Tačiau rimtos korekcijos vis tiek nebuvo, tik geri pakratymai.

Akcijų rinkose buvo nuobodžiau. Tik birželio viduryje, tai yra per JAV centrinio banko (FED) valdybos posėdį, kintamumas kiek padidėjo. Bet vos kelioms dienoms. Likusią birželio dalį akcijų rinkų kintamumas laikėsi žemiau istorinių vidurkių, o indeksai vis žaliavo.

LP krepšelio vertės sumažėjimą, kaip ir gegužę, birželį daugiausia lėmė būtent kripto kainų pokyčiai. Tuo tarpu kitų pozicijų bendras rezultatas buvo nedaug teigiamas. Neblogai krepšeliui padėjo ir EUR/USD kurso judesiai – USD prieš EUR per mėnesį brango kiek daugiau nei 3%. Kadangi didelė dalis LP krepšelio investuota USD, dorerio stiprėjimas padidina grąžą eurais.

Nesitikėjau, kad crypto naudosiu kaip pavyzdį, kodėl periodinis investavimas yra gerai, bet pasaulis įdomi vieta. Tad prašau, iš Revo metų trukmės grafikas su BTC pirkimais:

Nekreipkit dėmesio į tą raudoną minusą, ten tiesiog nusimečiau asmeninę (su LP nesusijusią) seną BTC poziciją. Esmė yra pirkimai.

Kaip matot iš grafiko, kadangi perkame kiekvieną mėnesį, ilguoju periodu, nepaisant padidėjusio kintamumo, gaunam vidutinę kainą. Dėl ko tikimybė, kad pozicija ilguoju laikotarpiu bus pelninga, auga. Investuojant visus pinigus iš karto, prisiimame riziką, jog nupirksime pike ir tam, kad pozicija sugeneruotų teigiamą rezultatą, teks laukti, kol aktyvo kaina pakils virš to piko.

Tuo tarpu investuojant periodiškai tokios problemos tampa mažiau aktualios. Nes per ilgesnį laiką tiesiog išvidurkiname kainą. Tiek aktyvo kainai krentant, tiek kylant, periodiniai pirkimai leidžia pirkti už ilgalaikį kainos vidurkį. Dėl ko uždirbti iš pozicijos yra lengviau. Būtent todėl daugumai mažmeninių investuotojų ir siūloma investuoti periodiškai.

LP krepšelio atveju 13 iš 17 pirkimų buvo vykdyti už žemesnę, nei dabartinę, BTC kainą. Tad vidutinė įsigijimo kaina vis dar yra mažesnė, nei rinkos. Dėl ko į BTC nuo projekto pradžios viso investuoti 85 eurai yra verti ~200 šiandien.

But It's Honest Work | Know Your Meme

Kartu su periodiniu investavimu verta tarti gerą žodį diversifikacijai. Būtent tai, kad investuojama į daugybę skirtingų aktyvų bei turto klasių leidžia sumažinti krepšelio kintamumą. Aišku, šiuo metu (krepšelio auginimo stadijoje) tas kintamumas nėra aktualus – kainų pokyčiai aktualūs tik tada, kai galvojama pinigus išimti. Tačiau ilgesnėje perspektyvoje ir strateginėse dėlionėse diversifikacija nuo jaunų dienų teikia daug naudos.

Tad jei gerai diversifikuosit ir investuosit periodiškai, dėl kainų pokyčių rinkose galvos sukti nereikės. Kažkas pakris, kažkas pakils, o per ilgą laiką gausit rinkos grąžą. Svarbiausia turėti tvirtą širdį ir stiprų skrandį bei nepulti sukioti investicinio krepšelio, kuomet kažkas pakrenta.

Rinkos kartais kyla, kartais krenta. Dar būna ir vietoje stovi. Tai yra normalu ir natūralu. Nereikia bijoti trumpalaikių kainų pokyčių.

Toliau trumpai pagal turto klases ir sektorius.

Birželį pagrindinių kripto žetonų kritimas kiek stabilizavosi.  BTC pigo 1.85%, ETH kaina krito 12.39%. Visiška panika ir masinis išsipardavimas kol kas nevyksta, BTC rado palaikymą ties ~30k USD lygiu. Būtent jį ir verta stebėti.

IT sektoriaus įmonėms sekėsi net labai gerai. AAPL brango 9.99%. MSFT aukštyn pavažiavo 8.42%, FB brango 5.83%, GOOG kilo 3.63%, tik CSCO kaina iš esmės nesikeitė (plius 0.53%). Po geros korekcijos šio ketvirčio pabaigoje, DELTA atmainos išsigandę investuotojai iš atsigavimo sektorių (HORECA, travel) rotavo į IT sektorius, ruošdamiesi naujiems karantinams.

Naftos sektoriuje rezultatai neįdomūs. Chevron kaina per birželį augo 0.85%, o Exxon vietoje su minus 0.06%. Stabilizacija žaliavų kainose, nepaisant naftos brangimo, gesina investuotojų optimizmą dėl žaliavinių įmonių.

Vartojimo sektorius, tai yra KOHD ir WMT birželį nukentėjo nuo tos pačios DELTA baimės. WMT minus 0.58%, HD plius 0.32%, o KO minus 2.08%.

Finansai, tai yra Wells Fargo, per birželį krito 2.93%. Bendrai birželį pokyčiai finansų sektoriuje daug prasmės neturėjo – atsigaunanti ekonomika ir ateinanti infliacija finansams yra gerai. Todėl stipri techninė korekcija mėnesio viduryje atrodė labai keistai. Bet kai kam ji tapo puikia proga pasipildyti krepšelius bankais.

Taiwan Semiconductor (TSM) kaina per birželį augo 2.09%.

Johnson & Johnson (J&J) per gegužę paaugusi 3.99%, birželį žemyn nuvažiavo 2.54%. Vis skundžiuosi, kad ši pozicija nejuda ir dabar norėjau parašyti, kad kiek vieną mėnesį pakilo, tiek kitą nukrito. Tačiau nuo įsigijimo (šių metų pradžioje) pozicijos vertė išaugusi jau ~13%. Tad sumetinta J&J grąža siekia maždaug 25%. Nebesiskųsiu.

Swedbank fondas vėl elgiasi taip, kaip jam pridera. Per mėnesį plius 3.39%. Nuo liepos pinigus pradėsiu dėti į Swedbank Robur Access Edge Global (SRAEG). Jau suinvestuotą sumą paliksiu Swed100, tačiau kitus mėnesinius 30 eurų pavedimus darysiu į SRAEG. Bus galima tuomet juos lyginti.

Baltic Horizon visą mėnesį turėjo didelį pardavėją ties 1.17. Mažoje rinkoje dideli pardavėjai užknisa. Nes visi pirkimo pavedimai virš 1.17 buvo greitai suvalgomi, dėl ko kaina ir trynėsi aplink šį lygį. Bendrai per birželį BHF kaina iš esmės nesikeitė (minus 0.26%).

Mintos platformoje nieko reikšmingo nenutiko, parvažiavo kelios vėlavusios paskolos ir tiek. Per mėnesį plius 1.47%.

Visų rezultatų lentelė:

PozicijaKainos pokytis per mėnesį
Ethereum-12.39%
Wells Fargo-2.93%
J&J-2.54%
Coca-Cola-2.08%
Bitcoin-1.85%
Walmart-0.58%
Baltic Horizon Fund-0.26%
Exxon Mobil-0.06%
Home Depot0.32%
Cisco0.53%
Chevron0.85%
Mintos1.47%
TSM2.09%
Swedbank Fondų Fondas 1003.39%
Google3.63%
Facebook5.83%
Microsoft8.42%
Apple9.99%

Bendrai – geras ir ramus pirmas vasaros mėnesis. Jokių rimtų pokyčių, dalis krepšelio pozicijų brango, dalis atpigo, bendras rezultatas, nepaisant crypto volatilumo, +- 0. Žinau, jog mažmeniniams investuotojams visada norisi tik pliusinti. Bet rinkose norint gyventi dešimtmečius, tokie norai yra nerealistiški. Būtina išmokti gyventi tiek su nuliniais, tiek su minusiniais mėnesiais, į juos nekreipiant dėmesio ir nesiimant emocijomis paremtų sprendimų.

Ramiai. Vasara. Važiuokit prie ežero. Rinkos be jūsų niekur nedings.


temose:

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.