2021 kovo rezultatai

Paruošta 2021 metų kovo investicijų ataskaita. Ją galite rasti čia. Kaip ir visų kitų mėnesių ataskaitas.

Vėl uždirbta per daug pinigų. Projektą sukūriau norėdamas parodyti, kaip lėtai ir nuosekliai galima kaupti pinigus. Projektas kapoja double digits per mėnesį. Skaitytojams kuriami neteisingi lūkesčiai. Negerai.

Per kovą investicijų vertės indeksas augo 11.52%. Nuo investavimo pradžios indeksuota visų investicijų bendra grąža yra plus 52.9%. Skirtumas tarp viso investuotų pinigų ir investicijų vertės yra 51.02% (investuota 1557.77 EUR, investicijų vertė 2352.50 EUR)

Kovą buvo stebima K formos rinka – stiprius balansus turinčių itin didelių įmonių akcijos nuosaikiai važiavo į viršų. Tuo tarpu agresyvaus augimo, ypač technologijų, įmonės pigo.

Per vasarį Europos 50 didžiausių įmonių indeksas fiksavo 6.50% pelną, MSCI World indeksas augo 3.11% , o S&P 500 užsidarė 3.54% aukščiau. Tuo tarpu obligacijų indeksai, ypač JAV, antrą mėnesį iš eilės krito.

K raidės rinką gerai reprezentuoja tai, kad per mėnesį augę S&P 500, Euro Stoxx 50, MSCI World reprezentuoja didžiausios kapitalizacijos įmones ir nesifokusuoja į konkrečius sektorius. Per tą patį kovą JAV didžiausių technologijų įmonių indeksas Nasdaq stovėjo vietoje, o itin agresyvaus augimo technologijų įmones gerai atspindintis ARK Innovation fund prarado 7.99% vertės.

Palūkanų didėjimo ir infliacijos baimė kol kas labiausiai veikia mažesnes technologijų ir agresyvaus augimo įmones. Nors kai kurios technologijų įmonės, galinčios pasigirti stipriais balansais ir užtikrintais srautais, žemyn nuvažiavo visai nepelnytai, bendrai tokia tendencija yra logiška iš ateities srautų vertinimo pusės.

Vis labiau jaučiasi sutrūkinėjusios pasiūlos grandinės. Net neskaitant savaitę trukusios Suezo kanalo blokados, vis daugiau įmonių mažina veiklos apimtis ar net dalinai stabdo veiklą dėl žaliavų ir kompotentų trūkumo. Ši tendencija ateinančiais mėnesiais tik stiprės bei galimai sukurs dar vieną spaudimo šaltinį technologijų sektoriui.

Jei pasiūlos grandinės nebus sutvarkytos greitai, deficitai taip pat prisidės prie infliacijos naratyvo. Nes didžiausios ir finansiškai pajėgiausios įmonės reikalingus komponentus pradės pirkti bet kokiomis kainomis (arba gamintis pačios), idant neturėtų stabdyti gamybos procesų. Ilgainiui išaugusios komponentų kainos atsispindės galutinių prekių kainose.

Kita įdomi mėnesio istorija – Archegos šeimos biuro kolapsas. Per savaitę viena turtinga šeima prarado 10-20 mlrd USD, nes jos galva, investuodamas finansų rinkose, naudojo per didelį finansinį svertą. Dėl to visad ir sakau, jog sverto naudoti jaunimui nereikia.

Remiantis skirtingais šaltiniais, Archegos įkūrėjas, pinigų šaltinis ir investicijų valdytojas Bill Hwang, investuodamas naudojo išvestines priemones ir 1:4-1:8 svertą (vienas euras nuosavas, penki eurai skolinti). Naudojant svertą, pas brokerį visuomet reikia turėti pakankamą grynųjų pinigų užstatą, kurio dydis priklauso nuo rinkos sąlygų.

Kovo pabaigoje Archegos pradėjo trūkti pinigų užstatams pas brokerius, dėl ko Credit Suisse (vienas iš šeimos biuro brokerių) inicijavo priverstinio pozicijų uždarymo procedūras. Per kelias dienas kiti Archegos brokeriai, kaip Goldmans Sachs, Morgan Stanley ir Deutsche Bank, išpardavė daugiau nei 10 mlrd USD vertės pozicijas. Bendrai numanoma, kad savaitės bėgyje įvairūs Archegos brokeriai išvalė daugiau nei 20 mlrd USD vertės pozicijų.

Staigiai parduodamų pozicijų vertė rinkoje per kelias dienas mažėjo 30-50%. Galite patys pažiūrėti ViacomCBS ar Tencent akcijų grafikus.

Tikėtina, jog Nomura, Credit Suisse ir MUFG per visą šią istoriją kartu patyrė 5-10 mlrd USD nuostolio, nes nespėjo laiku išsiparduoti su Archegos susijusių pozicijų. Taip pat nemažai prarado ir Bill Hwang – visą gyvenimą kauptą savo šeimos milijardinį turtą.

Prisiminkit dėdę Bill’ą, kai liūdėsit, kad jums kažkas nepaėjo. Dėdė prakniso 10-20 jardų per savaitę. O kas nutiko jums ?

Per mėnesį EUR/USD kursas pasikeitė net 3.27%. Doleris gerokai pabrango prieš eurą. Tai turėjo teigiamą įtaką LP krepšeliui.

Toliau trumpai pagal turto klases ir sektorius.

Uždaręs su LP nesusijusias crypto pozicijas Revo pastebėjau, kad mano XLS ir Revo rodomas crypto balansas nesutampa. Pasirodo į LP krepšelį buvau suvedęs šiek tiek daugiau crypto, nei jame realiai buvo – 2020 balandį įvedžiau klaidingą nupirktų crypto kiekį. Skirtumas nežymus, tačiau tiek bendri krepšelio rezultatai, tiek crypto grąža šiek tiek koregavosi.

Bendrai kovas crypto vėl buvo labai geras.  ETH brango 37.63%, BTC 29.78%. Kaip ir tikėjausi prieš mėnesį, crypto išlieka populiari turto klasė ir į ją toliau plaukia pinigai.

IT sektoriaus įmonėms sekėsi skirtingai. AAPL brango 0.57%. MSFT į viršų pavažiavo kiek solidžiau 2.41%, na o FB ir CSCO demonstravo dviženklę grąžą – 14.62% ir 15.19% atitinkamai. Technologijų milžinės po vasario kritimo atsigavo puikiai, bendrai sektorių žemyn tempia mažesnės įmonės ir su žaliavų bei komponentų pasiūlos krize susiję vardai.

Naftos sektoriaus augimas nors aprimo, tačiau tęsėsi. Chevron kaina per sausį augo 4.76%, o Exxon brango 2.47%. Trumpuoju ir vidutiniu laikotarpiu naftos sektoriuje didesnių sukrėtimų nenusimato, vėjas čia pūsti turėtų į nugarą.

Vartojimo sektorius, tai yra KOHD ir WMT atsigauna su vakcinacija ir normalizacija. WMT plius 4.48%, HD viršun net 18.33%, o KO brango 7.65%. Šiam sektoriui palanki tiek infliacija, tiek grįžimas prie normalaus gyvenimo.

Finansai, tai yra Wells Fargo, tęsia nekuklų pasirodymą su 7.32% per kovą. Kaip ir naftos sektoriui, finansams infliacija ir galimi palūkanų didinimai yra labai gerai. Bankams veikti nulinių palūkanų aplinkoje sudėtinga. Tad viltis dėl išėjimo iš jos reiškia šviesią ateitį.

Taiwan Semiconductor (TSM) krito ! Toks retas ir netikėtas įvykis, jog net tenka patikrinti, ar tikrai. Bet tikrai, turime minus 5.94%. Įvertinus tiek iki šiol stebėtą įmonės akcijų kainų augimą, tiek makroekonomines aplinkybes, kainos korekcija yra visiškai logiška. Taip pat, tikėtina, trumpalaikė.

Johnson & Johnson (J&J) sukurta vakcina įmonės akcijoms ženklios įtakos neturi. Per kovą J&J brango 1.18%. Nors toks kainos augimas mėnesio bėgyje pakankamai solidus, įvertinus kitas krepšelio įmones, atrodo kukliai.

Swedbank fondas vėl uždirbo pinigų. Per kovą plius 1.66%. Vis bandau rasti laiko, išnagrinėti Robur fondus ir pakeisti Swed 100 į kažkurį iš Robur. Gal pavyks per balandį.

Baltic Horizon kaina sumažėjo 0.13%. Realiai fondo vienetų vertė jau kuris laikas nesikeičia, fondas generuoja srautą iš dividendų. Kas ir yra jo tikslas. Žinau, jog palyginus su kitomis krepšelio pozicijomis BHF atrodo nuobodžiai, bet tam BHF šiame krepšelyje ir atsirado. Kad generuotų nuolatinį srautą ir kuo mažiau judėtų.

Mintos platformoje vėluojančių paskolų skaičius išlieka pakilęs, kas šiek tiek erzina bei neramina. Bet kol kas rezultatai teigiami, per kovą plius 0.56%.

Visų rezultatų lentelė:

PozicijaKainos pokytis per mėnesį
TSM-5.94%
Baltic Horizon Fund-0.13%
Mintos0.56%
Apple0.57%
J&J1.18%
Swedbank Fondų Fondas 1001.66%
Microsoft2.41%
Exxon Mobil2.47%
Walmart4.48%
Chevron4.76%
Wells Fargo7.32%
Coca-Cola7.65%
Facebook14.62%
Cisco15.19%
Home Depot18.33%
Bitcoin29.78%
Ethereum37.63%

Bendrai – pakartosiu tai, ką rašiau prieš mėnesį. Tokie rezultatai, kokius matome pastaraisiais mėnesiais, ilgalaikiam investiciniam krepšeliui nėra įprasti ar normalūs. Nesusidarykit klaidingo įspūdžio, jog +10% per mėnesį ar +40% per metus kapoti lengva. Taip tikrai nėra. Nors smagu matyti, kad pinigų daugėja, bet anksčiau ar vėliau įvažiuosim į mean reversion.


temose:

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.