2020 rugpjūčio rezultatai

Paruošta 2020 metų rugpjūčio investicijų ataskaita. Ją galite rasti čia. Kaip ir visų kitų mėnesių ataskaitas.

Mėnuo buvo teigiamas. Per rugpjūtį investicijų vertės indeksas augo 4.06%. Nuo investavimo pradžios indeksuota visų investicijų bendra grąža yra 2.11%. Skirtumas tarp viso investuotų pinigų ir investicijų vertės yra 10.02% (investuota 771.58 EUR, investicijų vertė 848.87 EUR)

Rugpjūtis buvo rekordinis mėnesis JAV akcijoms – S&P 500 taip stipriai per rugpjūtį paskutinį kartą augo prieš daugiau nei 30 metų. Europos indeksai nuo JAV gerokai atsiliko, MSCI World ėmė vidurį tarp Europos ir JAV indeksų. Augimą pirmyn toliau veda penkios itin didelės įmonės, kurios jau sudaro 10-40% pagrindinių akcijų indeksų.

Nors mėgstama teigti, kad pastaraisiais mėnesiais stebimą augima skatina centriniai bankai, remiantis duomenimis galima daryti prielaidą, jog už augimą labiau verta dėkoti į rinką ateinantiems naujiems investuotojams. Nemokamų pinigų injekcijos, priverstinis taupymas per karantiną bei visame pasaulyje išpopuliarėjusi nemokama prekyba (kuomet tarpininkas netaiko komisinio mokesčio) paskatino į rinką ateiti dešimtis ar šimtus tūkstančių naujų investuotojų. Istoriškai profesionalo statuso neturintys investuotojai vidutiniškai JAV akcijų rinkoje sudarydavo ~10% apyvartos. Dabar šis skaičius siekia 20-25%.

Rinkos dalyviai nekreipia jokio dėmesio į augantį CoViD-19 užsikrėtimų skaičių, galimą antrosios bangos scenarijų ir paties fakto, kad niekam CoViD-19 nebėra įdomu, keliamą riziką. Stonks only go up.

Euro ir JAV dolerio kursas toliau didėjo (USD pigo). Tačiau jau mažiau, nei praeitą mėnesį. Per mėnesį EUR/USD kursas pasiketė maždaug 1.38% (euras stiprėjo prieš dolerį), dėl ko investuojantiems eurais reali mėnesio grąža yra kiek mažesnė, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Kadangi jau antrą mėnesį kalbu apie valiutos riziką, šiek tiek pakeičiau ataskaitą. Skaičiuojant Lėto Pelno krepšelio indeksą, prieš gaunant galutinį rezultatą, viskas yra konvertuojama į eurus. Tad net pozicijos, kurios šiaip jau guli USD, skaičiavimo tikslais yra konvertuojamos į EUR pagal tuometinę EUR/USD vertę.

Tuo tarpu pavyzdžiui S&P 500 indekso vertė skaičiuojama USD. Kuomet kurso pokyčiai buvo nedideli į skirtingų bazinių valiutų keliamus netikslumus vertinant ir lyginant grąžą žiūrėjau pro pirštus. Tačiau dabar tie netikslumai jau per daug bado akis. Todėl įdėjau naują grafiką, kuriame atvaizduojamas Lėto Pelno krepšelio indeksas (EUR), S&P 500 indeksas (USD) ir S&P 500 indeksas (EUR). Pastarasis skaičiuojamas taip pat, kaip LP USD pozicijos – atsižvelgiant į valiutų kursų pokyčius.

Taip pat įdėjau grafikėlį, kuris parodo investuotą sumą ir viso investicijų vertę kiekvieno mėnesio pabaigai. Idant geriau matytųsi, kaip per ilgą laiką skiriasi šie du stulpeliai.

Toliau trumpai pagal turto klases ir sektorius.

Per rugpjūtį kriptovaliutų kainos augo labai skirtingai. ETH brango 23.66%, BTC 2.97%. ETH antrą mėnesį iš eilės buvo krepšelio lyderis pagal kainos pokyčius.

IT sektorius atrodo gal kiek per gerai. FB augo 17%, o MSFT 10.45%. Pagrindinės 5 vos ne visų indeksų įmonės – AAPL, AMZN, FB, MSFT, GOOGL – realiai tempia į viršų tuos indeksus ir verčia mus galvoti, kad akcijų rinka važiuoja aukštyn. Pasyvus investavimas į įvairius ETF toliau skatina šių akcijų kainų augimą, didina jų dalį indeksuose, dėl ko jų kainų augimas dar labiau stiprėja. Procesas pradeda atrodyti baisokai.

Naftos sektorius atrodo liūdnai. Chevron kaina nesikeitė, o Exxon, po beveik 100 metų, buvo išspirtas iš Dow Jones Industrial Average indekso, tad jo kaina per mėnesį krito 5.06%. Pašalinimas iš DJIA indekso yra bloga naujiena, tačiau XOM vis dar priklauso S&P 500 ir kitiems svarbiems indeksams. Tad masino priverstinio įmonės akcijų pardavimo rinkoje nebuvo.

Vartojimo sektorius, tai yra KO ir HD, augo po 5.1% ir 7.38% atitinkamai. Tačiau sektorius yra labai jautrus CoViD-19 krizei. Jei valstybės imsis griežtesnių saugumo priemonių, abi šios įmonės tikrai nukentės. Cola per pirmąją CoViD-19 bangą buvo praradusi daugiau nei trečdalį vertės.

Į krepšelį buvo nupirkta pirmoji finansų sektoriaus įmonė Wells Fargo. Senokai norėjau turėti šiame krepšelyje ką nors iš dabar smarkiai nuvertinto JAV finansinio sektoriaus. WFC yra turbūt mažiausiai investuotojų meilės nuo vasario/kovo gaunantis didysis JAV bankas. Tad, ilguoju laikotarpiu, potencialo augimui daug. Per mėnesį pozicijos kaina iš esmės nesikeitė.

Swedbank fondas kalė net 3.37% mėnesio grąžą. Įvertinus jo sudėtį, fondas ir toliau kelia tik teigiamus jausmus.

Baltic Horizon kaina visą mėnesį stovėjo vietoje. Tada, per paskutinę savaitę, smigo žemyn. Per mėnesį fiksuotas 0.79% nuostolis. Tačiau buvo išmokėti dividendai (0.015 EUR vienetui arba 1.29% kainai), kurie buvo suinvestuoti atgal į BHF. Tad ne viskas taip blogai. Tiesa, išmokėta buvo tiek, kad užtektų 2.3 vienetams, bet po 0.3 jų neparduoda, tad nupirkta tik 2 vienetai, o likę 30-50 centų liks neapskaityti, nes tingiu dėl jų žaisti su skaičiavimais.

Mintos platformoje toliau marinuojasi vėlavimai. Tačiau jau greitai kelias paskolas privalės išpirkti paskolos originatorius, tad valio. Gauti centai palūkanų, dalis pagal grafiką, dalis pagal kažką neaiškaus. Bendrai šios krepšelio dalies vertė augo 1.04% per mėnesį.

Visų rezultatų lentelė:

PozicijaKainos pokytis per mėnesį
Ethereum23.66%
Facebook17.00%
Microsoft10.45%
Home Depot7.38%
Coca-Cola5.10%
Swedbank Fondų Fondas 1003.37%
Bitcoin2.97%
Mintos1.04%
Chevron0.24%
Wells Fargo-0.58%
Baltic Horizon Fund-0.79%
Exxon Mobil-5.06%
VISO3.35%

Bendrai – mėnesis labai teigiamas, galutinį rezultatą į neigiamą pusę šiek tiek koregavo EUR/USD kurso pokyčiai. Vis daugiau nerimo kelia FB ir MSFT pozicijos.


temose:

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.