2020 balandžio rezultatai

Paruošta 2020 metų balandžio mėnesio investicijų ataskaita. Ją galite rasti čia. Kaip ir visų kitų mėnesių ataskaitas.

Balandis buvo teigiamas. Per mėnesį investicijų vertė augo 14.77%. Nuo investavimo pradžios visų investicijų bendra grąža yra -10.24%. Tad nors mėnesis geras, iki nulio dar liko kelio nuvažiuoti.

Ataskaitoje pamatysite, jog viso investicijų įsigijimo vertė yra 333.20 eurų, rinkos vertė mėnesio pabaigai 329.68 eurų, o aš sakau, kad rezultatas bendras -10.24%. Kažkas nesueina.

Taip. Nes rezultatą pasirinkau skaičiuoti taip, lyg šis krepšelis būtų investicinis fondas. Toks skaičiavimo metodas eliminuoja naujai įdedamų pinigų įtaką ir vertina tik nusipirktų investicijų grąžą. Lengviau suprasti per pavyzdį:

2020.02.28 LP akcija kainuoja 100 eurų. Investuojate 100 eurų, gaunate 1 akciją. Viso turimų LP akcijų: 1.

2020.03.31 LP akcija kainuoja 70 eurų. Investuojate 100 eurų, gaunate 1.428 akcijos. Viso turimų LP akcijų: 2.428

2020.04.30 LP akcija kainuoja 80 eurų. Investuojate 100 eurų, gaunate 1.25 akcijos. Viso turimų LP akcijų: 3.678.

Jei parduosime 3.678 LP akcijas balandžio 30 dienos kaina, viso gausime 294 eurus ir 29 centus. Tad skirtumas tarp investuotų 300 eurų ir atsiimtų 294 su centais bus -1.9%. Tačiau tuo pačiu metu LP akcijos vertė nuo pirmo mūsų pirkimo bus nukritusi 20%.

Tad Lėto pelno krepšelis yra skaičiuojamas taip, lyg būtų viena akcija. Idant būtų galima eliminuoti papildomų įmokų daromą įtaką ir tiesiog pasižiūrėti, kaip keičiasi mūsų investicijų vertė, lyginant su įvairias indeksais. Kitu atveju lyginti su indeksais krepšelį būtų nelogiška.

Todėl nors realiai investicinis krepšelis vertas tiek pat, kiek į jį įdėjome, pasirinkti investavimo objektai vis dar neatidirbo nuostolių. Dėl to ir turime -10%.

Tiek apie grąžos skaičiavimą.

Pakalbėkime apie konkrečias pozicijas. Rikiuosi pagal kainos pokytį per mėnesį (procentais, skliaustuose).

Ethereum (+52.47%) – lol. Šio instrumento kintamumas tiesiog nuostabus. Praeitą mėnesį krito daugiau nei 40%, šį mėnesį augo virš 50%. Ir dar yra besistebinčių, jog žmonės nesupranta, kaip kriptovaliuta gali pakeisti pinigus.

Facebook (31.05%) – Facebook buvo viena iš tų įmonių, kurių kritimą per pirminę paniką galėjai paaiškinti nebent forced pardavimais ir fondų outflows’ais. Situacijai pradėjus stabilizuotis ir visiems apsiskaičiavus galimus scenarijus, FB tapo viena iš pozicijų, į kurią investuotojai grįžo pirmiausia.

Bitcoin (+29.92%) – nors BTC kaina keičiasi kiek mažiau, nei ETH, ši kriptovaliuta taip pat yra beprotiškai volatili. Tai yra įdomi bei smagi spekuliacinė priemonė. Tačiau nei kaip vertės išsaugojimo instrumentas, nei juo labiau kaip valiuta, BTC tarnauti šiuo metu tikrai negali.

Swedbank 100 (14.45%) – šis fondas ir toliau nesiliauja stebinęs. Kuomet krito mažiau nei rinka, galvojau todėl, kad tiesiog valdomas pagal minmax regret požiūrį: fondo valdytojui apsimoka tiek uždirbti, tiek pradirbti mažiau, nei rinka. Bet panašu, kad ir atsigavimo metu Swedbank 100 važiuoja labai neprastai. Tiesa, mažiau nei S&P 500, tačiau daugiau, nei Europos indeksai. O skirtumą tarp S&P 500 ir Swed fondo iš dalies paaiškina EUR/USD pokyčiai. Tad Swed 100 fondas pretenduoja tapti mano metų stebuklėliu.

Microsoft (+13.63%) – vienos didžiausių pasaulio tech įmonės veiklai pandemija neigiamų pasekmių turės tikrai nedaug. O teigiamų, tiek trumpalaikių, tiek ilgalaikių, gali turėti labai nemažai. Dėl to MSFT kainos kritimas kovo mėnesį buvo mažesnis, nei indeksų ir didžiosios dalies kitų įmonių akcijų. Šios priežastys taip pat lemia ir lėtesnį augimą (lyginant pavyzdžiui su FB): MSFT akcijomis krepšelį investuotojai pradėjo pildytis anksčiau, įmonė po didžiausio išsipardavimo buvo mažiau nuvertinta, tad ir erdvės augimui nėra tiek daug.

Coca Cola (+10.29%) – nors įmonės produkciją maisto prekių parduotuvėse galima įsigyti karantino metu, tačiau Colos daug parduodama ir restoranuose, baruose. Tad rinka įmonės atžvilgiu kol kas išlieka santūri. KO veiklos rezultatams, bent jau šiais metais, CoViD-19 turės tiesioginę neigiamą įtaką. Galimai ne tik šiais – KO smarkiai netiesiogiai priklausoma nuo turizmo sektoriaus, kuris gali hibernuoti dar ilgesnį laiką. Tad nėra iki galo aišku, kada pardavimai atsigaus pilnai. Tai puikiai atspindi palyginus didelis akcijų kainos kritimas vasarį-kovą bei santūrus atsigavimas per balandį.

Baltic Horizon Fund (+8.57%) – karantinams einant į pabaigą, po truputį dingsta apokalipsės lūkesčiai, tad atsigauna ir BHF. Investuotojai nori pigiai parduodamo gero srautinio produkto. Tačiau šampaną šaudyti dėl BHF dar ankstoka. Fondas smarkiai priklauso nuo realios ekonominės situacijos, tai yra nuomininkų sveikatos. Kuri realiai pasimatys tik po kelių mėnesių. Jei bankrutuos (arba nuspręs susimažinti) vienas ar keli svarbūs BHF objektuose įsikūrę nuomininkai, fondo išmokos taip pat kris. Dėl ko stebėsime dar vieną išsipardavimo bangą. Bet tai šiuo metu tik spėlionės.

Mintos (+1.2%) – kol kas Mintos generuoja stabilią grąžą. Tokia ir yra šio produkto paskirtis krepšelyje. Tačiau kaip ir su BHF, taip ir su Mintos, reali situacija pasimatys tik už kelių mėnesių. Kuomet bus aiškesnis CoViD-19 smūgis realiai ekonomikai. Bet kadangi Mintos naudoju tik kaip proxy sintetizuoti vienos mano mėgstamos įmonės obligacijoms, tikiuosi ta įmonė didelio smūgio nepajus ir mano stabilus srautas iš Mintos plauks netrikdomas dėl įmonės suteikiamos pinigų investuotojams grąžinimo garantijos.

Bendrai – mėnesis gražus ir smagus. Po didelių kritimų, visuomet ateina dideli augimai. Įvairių akcijų indeksų pokyčiai per balandžio mėnesį buvo didžiausi per 30 ir daugiau metų. Tad ir LP krepšelis demonstravo kosminį beveik 15% per mėnesį augimą. Nieko labai keisto.

Dabar laukia vasarinė ramybė (jei neatsiras naujų svarbių su virusu susijusių reikalų) ir kartu su indeksais per gegužės mėnesį greičiausiai fiksuosime jau mažiau dramatišką, kelis procentus sieksiantį pokytį.


temose:

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.