100 EUR

Kiek reikia pinigų ?

Labai dažnai girdžiu, kad investuoti su mažomis sumomis sunku/neapsimoka. Nes nėra ką pirkti, nes komisiniai dideli ir taip toliau. Iš dalies tokie pasiteisinimai yra teisingi. Tačiau tik iš dalies ir vis tiek tai yra tik pasiteisinimai.

2020 metais, turint pakankamai noro, investuoti galima ir po 2-5 eurus per mėnesį. Kaip ? Parsisiuntus Revolut. Jei turi bent 10-20 kas mėnesį – gali keliauti į vieną iš fintech (P2X, crowdfunding etc) platformų. Nuo 30-50 eurų per mėnesį prieinamos visų bankų paslaugos – gali pasirašyti periodinę sutartį ir su sąlyginai mažomis sąnaudomis investuoti į fondus.

Tad viskas yra įmanoma. Tik reikia noro.

Šiame projekte per mėnesį investuosime ~100 eurų. Kodėl būtent tiek ?

  1. Pirmiausia, 100 eurų yra ~10-15% vidutinio šalies darbo užmokesčio į rankas. Tad daugeliui tai yra suvokiama suma, kurią tikrai įmanoma skirti investicijoms.
  2. Tokia suma jau leidžia diversifikuoti paslaugų tiekėjus, produktus.
  3. Nėra didelio skirtumo tarp 50, 100 ir 500 eurų investavimo kiekvieną mėnesį.

Paskutinį punktą suvokti labai svarbu. Nes daugelis galvoja, kad didelė suma atveria kažkokias galimybes. Tai iš dalies tiesa ir didesnė suma leidžia prieiti prie didesnio kiekio įvairių produktų, tačiau praktiškai 95% investuotojų (kurie šia veikla neužsiima profesionaliai), didesnių galimybių, nei galima gauti turint 100 eurų kiekvieną mėnesį, nelabai reikia. O ir didesnės galimybės prasideda minimum nuo šimtų tūkstančių eurų.

Esmė yra suvokti logiką ir turėti strateginį tikslą. Kuris nuo sumos turi priklausyti ne itin žymiai. Taktiniai manevrai ir konkrečių produktų pasirinkimas yra visiškai asmeninis reikalas. Nėra teisingo būdo sudaryti investicinį krepšelį iš vienintelių teisingų produktų, naudojantis vieninteliais gerais paslaugų tiekėjais. Nėra.

KREPŠELIO SUDARYMAS YRA ASMENINIS REIKALAS. KIEKVIENAS TAI TURI DARYTI SKIRTINGAI, PAGAL SAVO NORUS, POREIKIUS IR TIKSLUS.

Keli pavyzdžiai:

  1. dėdulė W. Buffet visą gyvenimą investavo tik į tuos verslus, kuriuos gerai supranta. Technologijomis nesinaudoja. Didžiąją dalį turimo kapitalo susikaupė pats. Sako, kad sudėtinės palūkanos (reinvestuojama grąža) yra didžiausia stebuklas. Tyčiojasi iš diversifikacijos, mano, kad 3-5 pozicijos yra daugiau nei gana. Investuodamas sukaupė milijardus.
  2. Kitas dėdulė G. Soros yra vienas žymiausių spekuliantų. Gerais laikais nulaužė Didžiąją Britaniją ir jos valiutą. Prekiavo turbūt viskuo, kuo įmanoma prekiauti. Naudojosi ir technologijomis, ir gilinosi į perkamus verslus (kaip W. Buffet) ir dar velnias žino kokiais metodais naudojosi. Valdė ir savo ir kitų pinigus. Investuodamas ir prekiaudamas sukaupė milijardus.
  3. Trečias dėdulė J. H. Simons yra turbūt mažiausiai girdėtas. Dėdė gerai moka matematiką. Dėdė 1982 pasileido fondų valdymo įmonę. Dėdė naudojasi tik kiekybiniais metodais ir virina didžiausią vidutinį ilgalaikį pelną tarp visų ribotos rizikos fondų. Niekas nežino, kaip. Bet dėdė irgi sukaupė milijardus iš investavimo.

Visi trys dėdės dirbo skirtingai. Ir buvo sėkmingi ne todėl, kad ieškojo, kaip reikia teisingai padaryti, nes kažkam kažkas gavosi gerai, o todėl, kad patys darė tai, ką moka, supranta ir kaip jiems atrodo. Bei darė tai nuosekliai, ilgą laiką. Sėkmė yra nuoseklume ir ilgame laikotarpyje, ne konkrečioje strategijoje.

Todėl jokio skirtumo, kiek pinigų per mėnesį turit. Senukas W. Buffetas savo šimtą jardų pradėjo kaupti iš dalies pinigų, tuo metu gaunamų vežiojant laikraščius. Ir nesiskundė, kad per mažai kiekvieną mėnesį atsidėti gali. Tiesiog investavo nuo mažens ir va prašau šimtas jardų sąskaitoj.

Svarbu suprasti logiką, turėti bazines žinias apie mechaniką ir infrastruktūrą, o toliau jau galima visko prisigalvoti. Svarbu pradėti. Kaip tik gaunasi, taip. Bet pradėti.

Be to daugumai smulkiųjų investuotojų, kurie negali skirti bent 6-8 valandų per dieną finansų rinkoms ir investavimui, nereikia ir tiek stengtis, kiek jie galvoja. Reikia turėti tik gerai diversifikuotą investicijų krepšelį, kuris būtų nuolat auginamas, kol žmogus yra darbingiausio amžiaus (pradedant ties 20-45 metais) ir vėliau valomas einant link vyresnio amžiaus (sulaukus 50-70 metų). To vidutiniam žmogui turėtų būti per akis ir toks elgesys iš esmės pakeistų vidutinio žmogaus gyvenimo kokybę.

Todėl šiame projekte ir naudosiu 100 eurų. Nes tai yra protinga suma, kurios pradžiai užtenka. Tai yra pakankama suma įpročiams pradėti formuoti. Investuosiu pinigus į (i) bankinius fondus, (ii) Baltijos rinkoje kotiruojamus vertybinius popierius, (iii) JAV prekiaujamas akcijas (red. past. Čia turėjo būti ETFMatic krepšelis, bet anie velniai nuo 2020-02-01 pakeitė savo investavimo politiką ir be 1 000 eurų ten nepateksi, kas šiam projektui nebetinka) bei (iv) alternatyvias finansines priemones.

Tačiau apie viską iš eilės ir nuosekliai. Detaliai paaiškinsiu, kur dedu kokią dalį pinigų bei kodėl taip renkuosi aš ir kodėl tai gali netikti kažkam kitam. Jei tai suprasit, galėsit taip pat sėkmingai ir 50 ir 1000 eurų išmėtyti kiekvieną mėnesį bei nuosekliai didinti savo turtą, džiaugtis ramesniu gyvenimu.


temose:

Atskleidimas

SVARBI INFORMACIJA APIE PROJEKTĄ

  1. Projekto tikslas – skaitytojų švietimas. Pateikiama informacija griežtai nėra ir negali būti laikoma investavimo rekomendacija, patarimu dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos konkrečios finansinės priemonės yra minimos tik specifiniame kontekste, kurio vienintelis tikslas skaitytojų švietimas.
  2. Projekto rengėjai nesiekia gauti ir faktiškai negauna tiesioginės ar netiesioginės finansinės ar kitokios naudos iš skaitytojų ar paslaugų teikėjų. Projektas yra griežtai nekomercinis.
  3. Informacija apie investicijas bei sandorius susijusius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis yra pateikiama su uždelsimu, praėjus tam tikram laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) po jų atlikimo. Todėl skaitymo metu visa tinklapyje pateikta informacija apie atliktus sandorius negali būti naudojama sandoriams su tomis pačiomis finansinėmis priemonės informacijos publikavimo metu (ar po jo) sudaryti – rinkos sąlygos bei kontekstas, kuriame buvo atliktas konkretus sandoris, informacijos publikavimo metu jau pasikeitę (galimai iš esmės).
  4. Su investavimu bendrai, bei kiekviena konkrečia finansine priemone atskirai, yra susijusi rizika prarasti dalį ar visus investuotus pinigus. Kiekvienas konkretus produktas (ar finansinė paslauga) turi unikalų rizikos profilį, kuris yra priimtinas tik daliai investuotojų. Kiekvienu atveju šiame tinklapyje aprašomos finansinės priemonės bus tinkamos tik tam tikriems skaitytojams. Tam tikrais atvejais aprašomas sandoris ar finansinė priemonė nebus tinkama nei vienam skaitytojų. Projekto rengėjai neprisiima įsipareigojimo ar atsakomybės nuspręsti, kuri finansinė priemonė ir/ar paslauga gali būti tinkama kažkuriam konkrečiam, visiems ar bet kuriam iš skaitytojų.

Visais atvejais konkretus finansinis produktas ar paslauga tam tikrai investuotojų grupei gali būti netinkami, o tinkamumas turėtų būti įvertintas ir nustatomas kiekvienam konkrečiam investuotojui, įvertinus jo žinias, patirtį, finansinę padėtį bei investavimo tikslus. Tai gali atlikti tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai.

  1. Lietuvos respublikos teisės aktai draudžia manipuliuoti rinka ir naudotis viešai neatskleista informacija – negalimas klaidinančios, neteisingos ar melagingos informacijos skleidimas, taip siekiant daryti įtaką akcijų kainoms (manipuliavimas rinka). Jei per klaidą ar bendrovei netinkamai atskleidus informaciją žiniasklaidai skaitytojai galimai sužinos per biržą nepaskelbtą informaciją, tai tokia informacija draudžiama naudotis, ją perduoti ar skelbti.

Šis projektas (toliau – Projektas) bei jame pateikiama informacija yra parengiama bei skelbiama informacijos, turimos šios informacijos paskelbimo dieną, pagrindu. Jeigu aiškiai nenurodyta ir kontekstas nereikalauja kitaip, Projekte pateikta informacija turi būti suprantama kaip atitinkanti faktines aplinkybes informacijos paskelbimo dieną. Dalis informacijos, tai yra informacija apie konkrečius sandorius, visuomet yra pateikiama su uždelsimu. Tokia informacija nėra aktuali ir jos pateikimo dieną, ji yra skirta ir naudojama tik šviečiamaisiais tikslais, edukaciniu pagrindu.

Projektas bei jame pateikia informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Projekte pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Skaitytojas neturi ir negali Projekte pateikiamos informacijos naudoti kaip pagrindo sudaryti konkrečius sandorius su konkrečiomis finansinėmis priemonėmis. Projekto rengėjai neprisiima jokios atsakomybės ir neatsako už bet kokius jūsų patirtus nuostolius perkant ir parduodant finansines priemones ir/arba finansines paslaugas. Visus sprendimus, susijusius su investicijomis, turite priimti patys. Net tais atvejais, kai manote, kad vieną ar kitą sprendimą investuoti priimate atsižvelgdami į Projekte pateikiamą medžiagą, tai yra jūsų asmeninis sprendimas už kurį, kaip ir jo tiek tiesiogines, tiek netiesiogines pasekmes, projekto rengėjai neatsako bei jokios atsakomybės neprisiima.

Projekte yra pateikiami teiginiai būsimuoju laiku, kurie grindžiami autorių nuomone, lūkesčiais bei prognozėmis dėl ateities įvykių ir finansinių tendencijų. Teiginiai būsimuoju laiku apima informaciją apie galimus ar numanomus įmonių veiklos rezultatus, makroekonominius faktorius, investicijų strategiją, sutartinius santykius, investavimo sąlygas, būsimo reguliavimo poveikį ir kitą informaciją. Teiginiai būsimuoju laiku yra paremti informacija, turima tos informacijos paskelbimo dieną. Projekto rengėjai įsipareigoja viešai patikslinti ar pakeisti šiuos teiginius tik tiek, kiek tai yra reikalaujama pagal įstatymus.

Spausdamas “Sutinku”, šio puslapio lankytojas pripažįsta, jog yra tinkamai supažindintas su šiuo įspėjimu ir yra perskaitęs bei sutinka su projekto “Lėtas pelnas” Privatumo politika.